Magazin > Lepota & telo
32 ogledov

Usodni že štirje tedni

Že po mesecu prenajedanja bo zelo težko ostati vitek. Ko boste pred tem spet shu Žurnal24 main
Tudi kratko obdobje prenajedanja ima dolge posledice. Kratko prenažiranje, maščobne blazinice za vedno, bi lahko povzeli švedske strokovnjake.

"Kratko prenajedanje lahko za dolga leta zmanjša možnosti biti vitek," so sporočili strokovnjaki s švedske Univerze Linköping. A kako kratko je to kratko prenajedanje? Usoden je lahko že en sam mesec, pravijo švedski znanstveniki. Požrešnost oziroma pretirano "uživanje" v (običajno nezdravi, hitri) hrani pomeni spremembo odstotka telesne maščobe – telo se s tem bori približno dve leti in tudi dlje.

V 4 tednih dobrih 6 kilogramov
Švedi so skupino posameznikov, vključenih v raziskavo, prosili, naj štiri tedne nič ne telovadijo in jedo precej več – kalorični vnos so v povprečju povečali za kar 70 odstotkov. Druga, kontrolna skupina je jedla in telovadila kot običajno. Posamezniki iz prve skupine so v štirih tednih v povprečju pridelali skoraj šest in pol kilogramov, ki so jih večino izgubili šest mesecev kasneje; v povprečju so izgubili skoraj pet kilogramov.

Usodne maščobne blazinice
A eno leto po štirih tednih prenajedanja so imeli posamezniki iz prve skupine še vedno povečan delež telesne maščobe v primerjavi s posamezniki iz druge skupine, v zadnjih šestih mesecih enega leta pa so spet pridobili kilogram in pol. Razlike v odstotku telesne maščobe in telesni teži pa so bile še večje po dveh letih in pol, ko je bila prva skupina kar 3,1 kilograma težja kot ob začetku raziskave, pri drugi skupini pa sprememb v telesni teži ni bilo. Maščobne blazinice, pridobljene v tistih kratkih štirih tednih, so torej naredile svoje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.