Magazin > Lepota & telo
47 ogledov

Uspešno vsadili vagino, vzgojeno v laboratoriju

ženska
1/2
Shutterstock
Znanstveniki so uspešno vsadili v laboratoriju vzgojene vagine štirim najstnicam, ki so se rodile s prirojeno napako nepravilno razvite vagine.

"Umetne" vagine so ameriški in mehiški znanstveniki v laboratoriju vzgojili s pomočjo lastnih celic bolnic in tako dosegli nov preboj pri v laboratoriju vzgojenih organih.

"Pilotna študija dokazuje, da se v laboratoriju vzgojeni vaginalni organi lahko uspešno uporabljajo pri ljudeh," razlaga vodja raziskovalcev dr. Anthony Atala z medicinskega centra Wake Forest Baptist iz Severne Karoline. Dodaja, da to pomeni nove možnosti za ženske, ki potrebujejo rekonstrukcijo vagine, hkrati pa je nova študija le še dokaz več, da se regenerativne medicinske tehnologije lahko uporabljajo pri različnih tkivih in organih.

Bolnice so bile v času vsaditve vagine stare med 13 in 18 let, vse rojene z redko gensko boleznijo, pri kateri sta nožnica in maternica premalo razviti ali pa se sploh ne razvijeta. Prva izmed vsaditev je bila izvedena pred osmimi leti.

Strokovnjaki, ki so bolnice spremljali ves čas pravijo, da vsajene vagine omogočajo normalno spolno življenje in spolne odnose brez bolečin. Čeprav do sedaj še nobena od žensk z umetno vsajenimi vaginami še ni zanosila, pa strokovnjaki dodajajo, da je tudi to mogoče, piše BBC. Njihove besede potrjuje tudi ena od bolnic, ki je želela ostati anonimna: "Res sem zelo srečna, ker imam povsem normalno življenje."

"Vzorci tkiv, ki jih vzamemo vsako leto kažejo, da je rekonstruirano tkivo histološko in funkcionalno podobno normalnemu vaginalnemu tkivu. Tehnika ponuja nove možnosti pri rekonstrukciji vagin in ima več prednosti pred sedanjimi metodami. Za laboratorijsko vzgojo vagine potrebujemo le malo tkiva, uporabljene vaginalne celice pa zmanjšajo možnosti zapletov, ki se zaradi uporabe ne vaginalnega tkiva pojavljajo pri drugih metodah," zaključuje Atala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.