Magazin > Lepota & telo
90 ogledov

Utišajte smrčanje za vedno

Smrčanje Žurnal24 main
Smrčanje prizadene večinoma moške. Za mnoge je rešitev selitev v drugo sobo ali na kavč, vendar to prinaša neprijetne posledice v odnos med partnerjema.

Spati ločeno in se zbujati sam ni nekaj, kar bi si par želel, in popolnoma spremeni dinamiko odnosa.

Smrčanje je ovirano dihanje
Zrak, ki potuje skozi ustno votlino, naleti na mehko nebo, ki ga ovira na njegovi poti v pljuča ali iz njih. Nebo se pri tem zatrese, kar povzroči značilen zvok smrčanja. Smrčanje lahko okrepijo uživanje alkohola, spanje na hrbtu in zamašen nos, pa tudi nekatere bolezni. Pogostejše je pri ljudeh s čezmerno težo.

Kaj pomaga proti smrčanju?
Dreganje smrčečega ne zaleže za celo noč, zato se je reševanja problema treba lotiti na drug način. Pomagajo lahko že telovadba, spanje na boku in uravnavanje telesne teže, če je ta vir težav. Ker na smrčanje vpliva tudi kajenje, ga je dobro opustiti, prav tako se je pred spanjem pametno izogibati alkohola. V lekarnah so na voljo razna razpršila in obliži, ki olajšajo dihanje in razširijo nosne poti. Priporočljivo je tudi spanje na boku, najboljša pa je kombinacija vseh teh napotkov, saj je tako največ možnosti za uspeh. Če smrčanje vztraja in sami ne najdete rešitve, je morda čas za obisk pri zdravniku specialistu, ki vas lahko napoti na enega izmed kirurških posegov, ki odpravijo smrčanje.

Uvulopalatoplastika in somnoplastika
Gre za poseg, s katerim kirurg skrajša mehko nebo in tako odpravi oviro, ki povzroča smrčanje. To je manjši poseg, bolnik pa lahko takoj odide domov. Pogost, vendar manj učinkovit poseg je somnoplastika, s katero kirurg nebo zatrdi in tako prepreči njegovo valovanje. Oba načina odpravljanja smrčanja sta na voljo tudi pri nas. Za pregled pri specialistu otorinolaringologu potrebujete napotnico osebnega zdravnika, lahko pa se naročite tudi v eni od samoplačniških ambulant. Cena posega se giblje okrog 600 oziroma 700 evrov, temu pa je treba prišteti še stroške pregledov in dodatnih storitev. Ker smrčanje ni bolezen, zdravstveno zavarovanje stroškov ne krije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.