Magazin > Lepota & telo
167 ogledov

V otroških oblačilih znanih znamk nevarne kemikalije

otroška oblačila majice Shutterstock
V organizaciji Greenpeace opozarjajo na prisotnost nevarnih kemikalij v otroških oblačilih in obutvi priznanih znamk.

V novem poročilu, ki so ga izdali danes, ugotavljajo, da ima vsaka od testiranih znamk na trgu izdelke, ki vsebujejo nevarne kemikalije. Nekaj testiranih izdelkov so kupili v državah, ki so del istega trga kot Slovenija. Za poročilo Greenpeacea so opravili teste na izdelkih svetovno znanih blagovnih znamk, kot so American Apparel, GAP, Primark in Nike. Kot navajajo v organizaciji, so analize v primerjavi s prejšnjimi poročili pokazale na skoraj neopazne razlike v ravni nevarnih kemikalij v oblačilih za odrasle in otroke.

Več strupenih kemikalij

Vsaka od testiranih znamk ima na trgu izdelke, ki vsebujejo nevarne kemikalije. Tako so na primer rezultati določenih Adidasovih kopalk pokazali višjo raven PFOA (perfluorooktanojske kisline), kot ga dovoljuje njihov lasten seznam omejenih snovi, potisk otroške majice Primark pa je vseboval 11 odstotkov ftalatov. Poleg tega je raziskava odkrila visoko raven NFE (nonilfenol etoksilata) v izdelkih, ki jih proizvajajo Disney, American Apparel in Burberry, navajajo v Greenpeaceu.

Ob tem opozarjajo, da so nekaj testiranih izdelkov kupili v sosednjih državah, ki so del istega trga kot Slovenija, in sicer v Avstriji, Madžarski in Poljski. Vsi razen enega izdelka so vsebovali eno ali več strupenih kemikalij.

Poziva k zaustavljanju

Opozorili so tudi, da Kitajska ostaja največji proizvajalec tekstila na svetu in hkrati tudi največji uporabnik kemikalij, zato Greenpeace kitajsko vlado poziva, naj pomaga zaustaviti uporabo nevarnih kemikalij v tekstilni industriji. "Pomembno je, da nemudoma objavi črno listo kemikalij in pozove tovarne k razkritju seznama uporabljenih kemikalij, da bi tako pospešili prenehanje uporabe kemikalij in transparentnost dobavne verige ter ustvarili enake tržne pogoje znotraj industrije," poudarjajo v organizaciji.

Greenpeace v boju proti strupom v oblačilih od vodilnih svetovnih znamk zahteva, da se podjetja zavežejo k prenehanju uporabe vseh nevarnih kemikalij do leta 2020. Osemnajst svetovno znanih podjetij (med njimi Nike, Adidas, H&M, Levi's, Zara in drugi) se je sicer po navedbah Greenpeacea že zavezalo k razstrupljanju in odstranitvi kemikalij iz njihove celotne dobavne verige.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.