Magazin > Lepota & telo
40 ogledov

V ponedeljek začetek razprodaj

nakupi Shutterstock
V ponedeljek se začne zimska sezonska razprodaja tekstila in obutve, ki je v Sloveniji že dolgoletna poslovna praksa.

Obisk zimskih razprodaj iz leta v leto sicer upada, na kar vplivajo decembrski popusti. Trgovci se lahko sami odločijo za razprodaje ali akcije in popuste.

V skladu z zakonom

Trgovci morajo pri razprodajah spoštovati veljavno potrošniško zakonodajo in pravila Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) pri sezonskih razprodajah tekstilnega blaga in obutve. Razprodaje se ne smejo začeti prej kot prvi delovni ponedeljek v januarju, letos 9. januarja,” so sporočili iz TZS.

Največ 60 dni

Trajanje razprodaje (največ 60 dni) določi vsak trgovec skladno s svojo poslovno odločitvijo. Prodajalec mora svojo razprodajo objaviti na krajevno običajen način. V objavi mora navesti podatke o vrsti blaga, odstotek znižanja in obdobje trajanja razprodaje. Pozoren mora biti na to, da je blago, ki je na razprodaji, označeno s ceno pred znižanjem in z novo, torej znižano ceno. Če je odstotek znižanja objavljen v razponu, mora najvišji odstotek znižanja zajemati najmanj četrtino vrednosti blaga, ki je na razprodaji,” so pravila in nekatera zakonska določila, ki se jih je treba držati, razložili pri TZS. Za kršitelje je določena globa od tri tisoč do 40 tisoč evrov.

Preverite pravice kupcev

Dejstvo, da je bilo blago kupljeno na razprodaji, ne vpliva na pravico potrošnika, da uveljavlja svoje pravice zaradi stvarne napake. Če je izdelek brezhiben, torej če nima napake, in ga želi potrošnik zamenjati ali vrniti in prejeti plačano kupnino, ker mu ne ustreza/ni več všeč in podobno, prodajalec takšnega izdelka ni dolžan zamenjati ali vrniti plačane kupnine, razen če je to obljubljal,” so opozorili glede menjave kupljenega blaga, saj zakonsko ni podana nobena obveznost, da bi moral prodajalec izdelek brez napake vzeti oziroma ga zamenjati. “Možnost vračanja in zamenjave izdelkov brez napake je torej stvar politike poslovanja posameznega trgovca in njegova konkurenčna prednost,” so poudarili.

Pravice kupcev

Ob stvarni napaki, torej napaki na izdelku samem, se kupcem njihove pravice ne smejo omejevati in veljajo tudi med razprodajo. Če si je kupec premislil in želi izdelek, ki nima napake, vrniti, je njegov uspeh odvisen od posameznega trgovca oziroma njegovega dogovora s stranko. O pravicah se lahko poučite tudi na spletni strani TZS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.