Magazin > Lepota & telo
29 ogledov

V Sloveniji 115 tisoč diabetikov

sladkorna bolezen Shutterstock
Z diabetesom se vsak dan spoprijema več kot 366 milijonov ljudi po svetu, pri nas pa je bolnikov z znano sladkorno boleznijo okoli 115 tisoč. Pogostost bolezni narašča.

Po podatkih Mednarodne diabetološke zveze je med vsemi bolniki s sladkorno boleznijo na svetu 90 do 95 odstotkov primerov sladkorne bolezni tipa dve. Podatki zveze pri tem kažejo, da se bo število bolnikov s sladkorno boleznijo do leta 2030 povzpelo na 552 milijonov.
V Sloveniji poleg odraslih oseb še posebej zadnjih 12 let izrazito narašča pogostost sladkorne bolezni tipa ena pri otrocih in mladostnikih, je povedal Tadej Battelino s Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove Pediatrične klinike Ljubljana. Opozoril je še, da pri otrocih skupaj z debelostjo narašča tudi število primerov sladkorne bolezni tipa dva, in poudaril, da gre za tipično bolezen, ki jo je mogoče v celoti preprečiti.

V Zvezi društev diabetikov Slovenije opozarjajo na pomembnost zdravega življenjskega sloga kot enega ključnih preventivnih ukrepov, ki lahko odloži ali celo prepreči nastanek sladkorne bolezni.

Brezplačne meritve

Ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni bodo v glavni avli Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana tudi letos organizirali brezplačne meritve sladkorja v krvi. Meritve danes med 10. in 12. uro pripravlja klinični oddelek za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni. Informacije o sladkorni bolezni bodo v tem času zagotovile medicinske sestre edukatorke, so sporočili iz kliničnega centra.

Svetovni dan bodo obeležili tudi v Hiši eksperimentov, kjer danes med 16. in 19. uro pripravljajo Sladkolesarjenje pod vodstvom diabetologinje Karin Kanc Hanžel. Namenjeno je spoznavanju s sladkorno boleznijo tipa I ter z zdravo prehrano. Meritve sladkorja v krvi bodo od 10. ure naprej organizirane tudi v blagovnici Nama, kjer se bo ob 12. uri začel še organiziran pohod do Cekinovega gradu v Tivoliju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.