Magazin > Lepota & telo
28 ogledov

V Sloveniji se povečuje število okuženih s HIV

epruveta Shutterstock
V Sloveniji na leto odkrijejo od 40 do 50 ljudi, okuženih z virusom HIV, ali bolnikov z aidsom. Skrb vzbujajoče je, da se število na novo okuženih povečuje.

Kar nekaj tednov lahko mine od takrat, ko se je posameznik izpostavil okužbi, do pojava prvih simptomov okužbe,” razlaga Janez Tomažič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Bolniki imajo velikokrat vročino, lahko se potijo, bolijo jih mišice, imajo težave pri požiranju in povečane bezgavke. Pojavijo se lahko driska, rdečkasti izpuščaji in ranice na koži, v ustih ali zadnjiku.

Težave lahko izginejo

V od dveh do štirih tednih večina težav mine. Okuženi jih lahko celo nadaljnjih nekaj let nima, vendar pa pri nezdravljenih bolnikih imunski sistem postopoma propada, zato se vse pogosteje pojavljajo različne okužbe in druga obolenja, ki jih zdravi ljudje lažje prebolijo ali pa se pri njih sploh ne razvijejo,” opozarja Tomažič.

Zdravljenje uspešno

Zdravniki pri nas ugotavljajo, da smo pri zdravljenju zelo uspešni, še vedno pa je treba povečati število testiranj v naši najranljivejši skupini – vanjo spadajo moški, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM).

Med biomedicinskimi ukrepi je na voljo zaščitno zdravljenje z zdravili, ki ga je treba uvesti v prvih 48 urah po izpostavitvi tveganemu spolnemu odnosu. Zdravljenje traja štiri tedne, njegova učinkovitost pa je 80-odstotna.

Zaščita s tabletami (truvad) pred izpostavitvijo nevarnemu spolnemu odnosu je zanesljiva v od 44 do 75 odstotkih. Zdravilo so pred kratkim uvedli v Združenih državah Amerike, v Evropi pa še ni odobreno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.