Magazin > Lepota & telo
74 ogledov

V slovenskih prsih kakovosten silikon

Špelo je začaral 29-letni Bojan, s katerim sta skupaj mesec dni. (Foto: Saša Des Žurnal24 main
Povečava prsi. Silikonskih vsadkov, ki jih je francosko podjetje zaradi pogostih poškodb moralo umakniti s trga, pri nas ni.

Ponesrečeno
Pevka Amy Winehouse je lep primer, kaj gre lahko pri operaciji povečave prsi narobe. Po težavah, ki jih ji je lani povzročil počen vsadek, iz katerega je začel uhajati silikon, je morala zaradi bolečin v prsih ta teden vnovič v bolnišnico.

Silikon
Francosko podjetje Poly Implant Prothese je moralo aprila iz prodaje umakniti svoje silikonske vsadke, saj so se zaradi neustrezne vrste silikonskega polnila pogosto kmalu po operaciji pretrgali. "Po naših informacijah javne zdravstvene ustanove omenjenih ne uporabljajo, temveč uporabljajo silikonske vsadke znamk Mentor in Alergan, ki so med najkakovostnejši," pravi Valentin Hajdinjak iz Zdravniške zbornice Slovenije. "Tega pa ne moremo z gotovostjo trditi za zasebnike, saj s temi podatki ne razpolagamo," opozarja.

Zasebniki jih ne uporabljajo
Vsi vprašani slovenski lepotni kirurgi, ki operacije povečanja prsi opravljajo v zasebnih ambulantah, so nam zagotovili, da omenjenega francoskega proizvajalca vsadkov ne poznajo in z njim nikoli niso sodelovali. Tudi med zasebniki na srečo prevladuje uporaba enakih silikonskih vsadkov najvišje kakovosti, za kakršne se odločajo v javnih ustanovah.

Nadzor pri nas strog
"Slovenski standardi uvrščajo prsne vsadke med medicinske pripomočke, ki morajo ustrezati evropskim merilom kakovosti in imeti oznako CE," pojasnjuje plastični kirurg Marjan Fabjan in nadaljuje: "Podjetja, ki vsadke tržijo, pa morajo imeti dovoljenje za dajanje medicinskih pripomočkov v promet." Možnosti, da bi v Sloveniji naleteli na vsadke nezadostne kakovosti, praktično ni. Pazljivejši je treba biti pri plastičnih operacijah v tujini, saj ne veste, kakšna pravila veljajo tam. Preden se navdušite nad lepotnim turizmom, dobro premislite.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.