Magazin > Lepota & telo
338 ogledov

V trgovinah italijanski šparglji

šparglji Shutterstock
Priljubljena pomladna zelenjava vseh gurmanov je na višku sezone na voljo skorajda povsod.

Preverili smo ponudbo v trgovinah, pri spletnih ponudnikih ter zasebnikih. Čeprav tako divji kot gojeni šparglji rastejo tudi pri nas, smo v trgovinah zasledili večinoma italijanske, domače pa najlažje kupimo le prek spleta, pri zasebnikih in ponudnikih ekoloških živil.

Na policah beli ali zeleni

Presenetljivo je bila ponudba v preverjenih trgovinah precej skopa, saj nikjer niso ponujali vseh vrst špargljev – divjih ni bilo mogoče najti nikjer. Večinoma je bilo mogoče najti bele ali zelene gojene, le v Tušu so imeli oboje.

Najcenejše šparglje ponujajo v Leclercu (3,49 evra za kilogram), le nekaj deset centov dražji pa so v Sparu in Lidlu; Mercator jih ponuja po ceni 6,98 evra za kilogram, najdražji pa so v Tušu (od 8,78 evra za kilogram slovenskih do 9,98 evra za kilogram ekoloških italijanskih). Pri spletnih ponudnikih ekoloških pridelkov se cene gibljejo med 11 in 15 evri za kilogram slovenskih špargljev.

Za divje oderuške cene

Ker divjih špargljev v trgovinah ni bilo najti, smo njihove cene preverili pri zasebnikih, ki šparglje nabirajo sami in pri spletnih ekotrgovinah. Zasebni ponudniki kilogram divjih špargljev ponujajo za od 20 do 35 evrov na kilogram, najvišjo ceno pa smo našli v spletni trgovini Zeleni zabojček, ki prek ponudnika iz Izole ponuja kilogram divjih špargljev po skoraj neverjetni ceni 57,90 evra.

Najbolje je, da se na lov za divjimi šparglji seveda podate kar sami ali pa na spletu, v svoji okolici ali v oglasnikih pobrskate za najugodnejšo zasebno ponudbo.

Komentarjev 2
  • Sebastijan Pintarič 21:42 12.maj 2013.

    Najbolj boleče pa je to ,da si mnogi kljub zavedanju ne morejo tega privoščiti,ker bi v nasprotnem primeru lahko od zadnjega v mesecu do plače jedli samo še travo!Pa kljub takozvani eko-bio proizvodnji ni treba odrt kupca do golega-dejmo ...prikaži več si že enkrat priznat da je res težko trdit da je na tem planetu karkoli eko-bio,ko ga že krepko stoletje zastrupljamo z vsem kar nam pride pod roke.

  • Alvoxy 20:49 12.maj 2013.

    Dejstvo je da imajo največ sveže slovenske zelenjave in tudi sadja v tuševih trgovinah. Tudi trudijo se da bi bilo na njihovih policah kar največ pridelkov slovenskega izvora, ker je tudi pri potrošnikih se povečalo povpraševanje po domačem. Cena v ...prikaži več tem primeru sploh ni pomembna, bolj je dejstvo da veš kaj kupuješ in kdo so dobavitelji. Ker vse tisto poceni je ponavadi tudi najmanj zdravo in ne dobro. Potrošniki se pa tega tudi vse bolj zavedajo...