Magazin > Lepota & telo
39 ogledov

V zadregi zaradi zadaha

Odpravljanje ustnega zadaha je dolgotrajen proces. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
“Glavni razlog za kronični ustni zadah so obloge na jeziku, obloge na zobeh in nosni izcedek,” razlaga Mihael Sok, specialist kirurgije.

Dodaja še,  da je za smrad krivo ravnotežje med anaerobnimi in drugimi bakterijami. "Nasprotno je za prehodni ustni zadah vzroke treba iskati v dehidraciji. Ta lahko nastane zaradi bolezni, uživanja nekaterih zdravil, preveč alkohola in cigaret, spanja z odprtimi usti, govorjenja in stresa," pravi Sok. Ustni zadah v takšni obliki izgine takoj, ko je organizem sposoben vzpostaviti ravnotežje med bakterijami.

Slina je ključna. Pri zadahu sta ključni količina in kakovost sline. Ponoči, ko je sline malo, ta manj izpira usta, zato pride do jutranjega zadaha.

Higiena ni dovolj
"Odpravljanje ustnega zadaha je dolgotrajen proces, v katerem je ustna higiena le ena od pomoči," še pravi Sok. Reševanja ustnega zadaha se je treba lotiti v  zobozdravstveni ambulanti, kjer odstranijo ustne obloge. Obloge, ki se nabirajo na jeziku, je treba odstranjevati mehanično, in sicer s posebnim strgalom za jezik. Obvezen pripomoček je tudi brezalkoholna ustna vodica, ki pa mora vsebovati antiseptik; ta vpliva na anaerobne bakterije. Če ustni zadah povzroča izcedek iz nosu, je primerna rešitev tudi fiziološka raztopina v obliki razpršila.

Testirajte ustni zadah
V ambulantah za ustni zadah vam lahko s halimetrom izmerijo hlapne žveplove spojine v zraku. Na podlagi rezultatov specialisti nato oblikujejo program za preprečevanje ustnega zadaha, ki je v največ primerih območje zobozdravniške oskrbe. Povsem enostavno pa lahko tudi sami preverite, ali imate zadah, in sicer tako, da z jezikom obliznete manjši del notranje strani podlahti. Nato počakate, da se slina posuši, in glede na vonj, ki ga posušena slina pusti na podlahti, ugotovite, ali imate slab zadah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.