Magazin > Lepota & telo
53 ogledov

V zobnih pastah ljudem nevarna snov?

zobna ščetka zobna pasta Shutterstock
Triklosan, antibakterijska sestavina, ki jo je možno najti v tekočih milih, šamponih in zobnih pastah, naj bi povečala verjetnost za nastanek raka.

Strokovnjaki, ki se sklicujejo na teste, ki so bili opravljeni na miših, pravijo, da je dolgotrajna izpostavljenost triklosanu lahko nevarna.

Britanska podjetja so se uporabi triklosana že odpovedala, še vedno pa ga je možno najti v nekaterih antibakterijskih izdelkih in tudi v zobni pasti Colgate Total, piše The Telegraph.

Študija, ki je bila objavljena v zborniku Proceedings of the National Academy of Sciences, razkriva, da omenjena snov pri miših povzroča fibrozo jeter in raka. Razširjenost triklosana v različnih izdelkih lahko izniči njegove pozitivne učinke in poveča verjetnost nastanka težav z jetri, tudi pri ljudeh, pravi dr. prof. Robert Tukey. Pri miših, ki so bile triklosanu izpostavljene 6 mesecev, kar naj bi bilo ekvivalentno 18 človeškim letom, je bila verjetnost nastanka tumorjev na jetrih večja. Njihovi tumorji so bili poleg tega tudi večji kot pri miših, ki triklosanu niso bile izpostavljene.

Raziskovalci pa poudarjajo, da je bila doza triklosana, ki so ga uporabili pri svojih testih, veliko višja od doze, ki ga v povprečju z uporabo zobnih past in drugih izdelkov zaužijejo ljudi. Ali bi bil učinek pri ljudeh res lahko enak učinku triklosana pri miših, bodo morale pokazati nadaljnje preiskave, pravijo drugi strokovnjaki, a dodajajo, da so izsledki omenjene študije zanimivi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.