Magazin > Lepota & telo
453 ogledov

Vaje, da boste pripravljeni na smučanje

zivljenje 28.11.13. smuka, smucanje, foto: shurtterstock shurtterstock
Pri smučanju in deskanju najbolj delajo predvsem mišice nog.

"Če boste pripravam na smučarsko sezono vsak dan od danes namenili le od 15 do 20 minut, bo to več kot dovolj," vsem rekreativcem, ki so se šele zdaj spomnili, da bodo kmalu spet stopili na smuči, svetuje trener smučanja in deskanja ter direktor Alpske šole Damjan Prosenak. Če ste pripravljeni biti vestni in redno izvajati vaje, še niste prepozni.

Noge, trebuh in hrbet

Pomembno je okrepiti predvsem tiste mišice, ki so pri smučanju ali deskanju najdejavnejše – nožne, hrbtne in trebušne. "Za krepitev nožnih mišic je dovolj, da vsak dan izvajate počepe, saj so odlična vaja za noge," pravi Prosenak. Za krepitev hrbtnih in trebušnih mišic imate na voljo veliko vaj; priporočljive so na primer tiste, ki jih izvajate z žogo oziroma na njej.

Vsaj na intenziven sprehod

"Če določenega razloga ne morete izvajati vaj, lahko veliko naredite tudi z intenzivnejšim sprehodom, na katerem hodite razmeroma hitro," dodaja učitelj. S počasnim sprehajanjem ne boste pridobili kondicije ali mišične mase, zato veljajo le tisti sprehodi, pri katerih vam je vsaj malo vroče in ste rahlo zadihani.

Za športne manj priprav

Intenzivnost priprav seveda prilagodite svoji telesni pripravljenosti. "Tisti, ki so že po duhu bolj športni in se gibajo redno, pravzaprav ne potrebujejo dosti priprav za smučanje," pristavlja Prosenak, sploh če gre za športe, pri katerih veliko delajo predvsem nožne, hrbtne in trebušne mišice. Kljub temu pa nekaj dodatnih vaj zagotovo ne bo odveč in bo pripomoglo k prijetni smučarski izkušnji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.