Magazin > Lepota & telo
27 ogledov

Vam izpadajo lasje?

ženska, lasje Shutterstock
Ne skrbite, izpadanje las je jeseni lahko intenzivnejše.

Jesen. "Izpadanje las ob spremembi letnih časov se pojavi le pri nekaterih ljudeh in je posledica tega, da so lasje v fazi rasti na spremembe v okolju občutljivejši," pravi dermatolog Borut Žgavec. Izpadanja las ne moremo preprečiti, njegovo intenzivnost pa poveča neprimerna nega: agresivno česanje, spenjanje ali prepogosto umivanje, ki izsuši lasišče.

"Od 80 do 85 odstotkov lasnih mešičkov je v fazi rasti, en odstotek pa v fazi izpadanja (preostanek je v vmesni fazi). Zaradi vpliva okolice se lahko delež mešičkov v fazi izpadanja poveča tudi do pet odstotkov," razlaga Žgavec. Stanje se pri večini normalizira v nekaj mesecih.

Pleša je znak za alarm

"Na dan lahko izgubimo tudi do 150 las, kar je še normalno," pojasnjuje. Toda pomembnejša od števila izpadlih las je plešavost, tudi če se pojavi na majhnem območju (centimeter ali manj) – takrat je pametno obiskati zdravnika. "Če poleg plešavosti opazite tudi znake spreminjanja kože, zdravnika obiščite takoj," poudarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.