Magazin > Lepota & telo
232 ogledov

Vam nagaja prebava?

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Stres, tesnoba, hormonska nihanja in kisla hrana poslabšajo prebavo.

Sindrom razdražljivega črevesja (SRČ) je kronična in pogosta motnja v delovanju črevesja (kriva naj bi bila tudi slaba “komunikacija” med možgani in črevesjem), a brez natančno dokazanih sprememb v sluznici debelega črevesja. Zato številne preiskave največkrat pravzaprav sploh niso potrebne. Znaki SRČ so neprijetni in različni od primera do primera, običajno pa gre za bolečine v trebuhu, napihnjenost, vetrove, krče, sluz v blatu, bolečine ob praznjenju črevesa, zaprtje in drisko. Zaprtje in driska se pogosto izmenjujeta.

Vzrok je lahko zakisanost
Vzrok težav še ni povsem jasen, a strokovnjaki menijo, da tiči v mehanizmu delovanja črevesne sluznice – šlo naj bi za motnjo krčenja mišic v steni debelega črevesja. Nutricionistka Alja Dimic kot vzrok SRČ izpostavlja zakisanost. "V prekislem okolju organizma se toksične bakterije pospešeno množijo. Vzroki so nepravilna prehrana (hrana, ki zakisa), vsakodneven stres in jemanje različnih tablet, še posebno antibiotikov in kontracepcije. Uživanje industrijsko pripravljene hrane in pijače, premalo sveže vode in nič gibanja dodatno vplivajo na pojav SRČ," pojasnjuje Dimičeva. Debelo črevo postane preobčutljivo za različne dražljaje (največkrat na hrano in stres) ter se zato krči, kar sproža bolečine. Če so krči premočni in hitri, se pojavi driska, če pa so prepočasni, nastopi zaprtje. Znake SRČ torej poslabša ali celo sproži tudi stres. A ker tudi znaki SRČ povzročajo oziroma še povečujejo stres, se prizadeti znajde v začaranem krogu.

Pišite dnevnik. Pisanje dnevnika SRČ je zelo priporočljivo pri ugotavljanju, kaj škodi prebavi. Zapisujte, kaj, koliko in kdaj ste pojedli in popili ter kako se je na zaužito odzvalo telo. "Tako bomo najlažje spoznali odzive svojega telesa po določeni hrani," razkriva Dimičeva. Ne pozabite spremljati tudi razpoloženja – ko ste pod stresom, to zapišite.

Depresivni bolj na udaru
SRČ naj bi pogosteje prizadel ljudi, ki jih pestijo nevroza, tesnoba, depresija ... Zato SRČ uvrščajo tudi med psihosomatske motnje. V približno polovici primerov se SRČ pojavi že pred 35. letom, večkrat pa doleti ženske, stare do 40 let. "SRČ se velikokrat pojavi tudi zaradi širjenja toksičnih bakterij iz vaginalnega predela. Ženske pri teh letih so po navadi pod velikim stresom, spremljajo jih hormonska nihanja, predvsem med nosečnostjo," pravi strokovnjakinja.

Prava hrana, redna prebava
Iz prehrane izločite mastno hrano, alkohol, kavo, sladkor in ogljikove hidrate z visokim glikemičnim indeksom ter jejte manj mesa. Z jedilnika postopoma črtajte tudi druga živila, za katera sumite, da poslabšajo simptome. "Priporočamo pitje veliko vode in zeliščnih čajev (rmana, trpotca, regrata ali koprive), uživanje zelišč, kot so peteršilj, bazilika in kurkuma, ter zelenjave in nesladkega sadja. Ne smemo pozabiti tudi na dobre probiotike," pravi Alja Dimic. Če ste zaprti, uživajte živila z veliko vlakninami, pri driski pa pomaga prehrana z malo nasičenimi maščobami. Dimičeva priporoča še uživanje bazičnega prahu, "ki pomori odvečne bakterije, zaradi katerih se SRČ sploh pojavi".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.