Magazin > Lepota & telo
29 ogledov

Vampirska terapija za daljše življenje

kri Shutterstock
Znanstveniki so, kot kaže, odkrili dokaze za to, o čemer so govorile že poganske tradicije in pisali avtorji grozljivk od Brama Stokerja in njegove Drakule naprej – da osvežitev z mlado krvjo pripomore k daljšemu življenju.

Znanstveniki z ameriške univerze Stanford pravijo, da kri mladih miši izboljša spomin in sposobnost učenja starejših miši. Na univerzi Harvard pa so odkrili, da protein GDF11, ki je močno prisoten v krvi mlajših miši in kasneje počasi izginja, ohranja prožnost mišic in "mladost" možganov.

Ljudje krvi sicer zaenkrat verjetno ne bodo začeli piti, saj so bile raziskave do zdaj osredotočene na miši, vendar pa na obeh univerzah pravijo, da bodo v prihodnjih letih teorijo preverili tudi na ljudeh.

Kri naj bi si vbrizgaval že Kim Džong Il.

Naj bi si pa kri mladih zdravih devic vbrizgaval pokojni severnokorejski dikator Kim Džong Il., kar pa mu je sicer pomagalo le do ne prav častitljive starosti 70 let. Vendar pa ugotovitve znanstvenikov ameriških univerz, objavljene v reviji Science, nakazujejo, da je bil morda na pravi poti.

Priložnost za nov črni trg?

Protein GDF11 oziroma zamenjava stare krvi z mlado bi lahko bil ključ do zdravljenja bolezni, kot je alzheimerjeva, ter recept za boljše in daljše življenje. Z bizarno pomlajevalno ali "zdravilno" terapijo pa se sicer lahko odprl tudi nov črni trg za bogate starce in kriminalce, podobno kot že velja za trgovino z organi.

Komentarjev 1
  • mph 12:21 06.maj 2014.

    Niti besede pa o boleznih, ki se lahko tako prenašajo pa o tem, da je vsaka kri, ki ni lastna bolj ali manj tujek, na katerega pač organizem bolj ali manj reagira.