Magazin > Lepota & telo
3 ogledov

Varni dva tedna po cepljenju proti gripi

cepivo cepljenje gripa Shutterstock
Gripa. Začelo se je cepljenje, cena za odmerek je 12 evrov.

Preventiva. Sezona viroznih obolenj se bliža, zato se je te dni po zdravstvenih domovih začelo preventivno cepljenje proti sezonski gripi. Tudi letos je redna cena za odmerek cepiva 12 evrov, določene skupine, kot so kronični bolniki, pa imajo pri cepljenju popust (cena zanje je sedem evrov). Za optimalno zaščito je treba cepljenje obnavljati vsako leto, nanj pa se je treba predhodno naročiti. Cepivo začne učinkovati šele teden ali dva po cepljenju, zato ne čakajte do prvih znakov bolezni, saj bo takrat že prepozno.

Za otroke, bolnike in starejše

Cepljenje je še posebno priporočljivo za vse, ki bi jim gripa lahko poslabšala osnovno (kronično) bolezen, starejše (še posebno za oskrbovance v domovih za ostarele) ter vsem, ki so vsak dan izpostavljeni stiku z boleznimi (zaposleni v javnih službah in v zdravstvu). Cepijo se lahko tudi otroci in dojenčki, starejši od šest mesecev; seveda pa je primerno prav za vse, ki bi se želeli zaščititi pred to boleznijo.

Preventiva je tudi higiena

Ker vam cepljenje ne zagotavlja stoodstotne zaščite, je pomemben del preventive tudi vzdržavanje redne higiene, predvsem temeljito umivanje rok, izogibanje stiku z obolelimi in vzdrževanje zdravega življenjskega sloga (zdrava hrana, dovolj gibanja in ustrezen počitek).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.