Magazin > Lepota & telo
18 ogledov

Vaš bivši je v posebnem delu možganov

Čustveno nabiti spomini se močno usidrajo. Žurnal24 main
Spomini na travmatične trenutke ali na prve ljubezeni so tako močni zato, ker so v nasprotju z drugimi spomini del posebnih možganskih struktur.

Možganski center, ki je odgovoren za človeško čustvovanje – amigdala, se povezuje z deli možganov, ki so odgovorni za spomin in s tem ustvarja čustveno nabite spomine.

Raziskovanje povezave med čustvi in spominom
Raziskovalci so preučevanim posameznikom pokazali slike, ki so vzbujale tako pozitivna, nevtralna kot tudi negativna čustva. Med njihovim ogledovanjem so posameznikom skenirali možgane s pomočjo magnetne resonance, ki zaznava pretok krvi po možganih. Kjer je koncentracija krvi največja, se odvijajo najintenzivnejši možganski procesi. Po opravljanem skeniranju so posameznike testirali glede njihovega pomnjenja prikazanih fotografij.

Odkrita močna povezava 
Znanstveniki so odkrili predele možganov na podlagi delovanja katerih se lahko sklepa, kaj si bodo ljudje zapomnili in kaj bodo pozabili. Poleg tega jim je uspelo zelo natančno locirati predele možganov, v katere se je spomin usidral in s tem ugotoviti, na kaj so se opazovanci najmočneje odzvali. Rezultati so pokazali, da so čustveni spomini aktivirali tako amigdalo kot tudi možganske spominske strukture – med njima je bila zaznana močna raven povezanosti. Zlasti je bilo povezovanje med tema dvema območjema sistematično in konsistentno med ustvarjanjem čustveno močno nabitih spominov. Ugotovili so tudi, da se nevtralno nabiti spomini v večini primerov usidrajo v osrednji del temporalnega možganskega režnja.

 

Preberite še:

Je uporaba mobilnika nevarna za zarodek?

Tabletka proti sramežljivosti

Injekcija za erekcijo

Depresija je povezana s priklicem neprijetnih spominov
Takšno boljše razumevanje delovanja amigdale in čustvenega spomina lahko pomaga pri razumevanju post travmatskega stresa, kot je recimo nenaden prikaz neprijetnega trenutka iz preteklosti oziroma "flashback". Poleg tega ljudje, ki trpijo za depresijo nenehoma predelujejo neprijetne spomine, kar je posledica posebnega spoja čustvenega doživljanja in spomina. Raziskovanje čustvovanja in spomina pri depresivnih ljudeh pa znanstvenikom predstavlja tudi naslednji veliki izziv.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.