Hripavost je glasovna motnja, ki se navadno kaže kot posledica nepravilnosti v značilnostih glasu
in je pogostejša v zimskem času. Do sprememb v značilnostih glasu lahko pride zaradi prehlada ali
pretirane uporabe glasilk. Takšna hripavost se čez dan spreminja, zvečer poslabša in običajno mine
v nekaj dneh.
Ne bodite preglasni
Če pogosto kričite, glasno govorite ali nastopate, ste zagotovo bili že kdaj hripavi.
Glasilke se pri tem lahko vnamejo ali otečejo, če se ne pozdravijo v krajšem času, pa na njih
pogosto nastanejo razjede ali polipi. Hripavost je lahko tudi posledica prehlada ali psihičnih
motenj, na primer pogoste izpostavljenosti stresu, v redkejših primerih pa je simptom za motnje v
delovanju ščitnice, multiplo sklerozo, sladkorno bolezen in celo raka. Če težave ne izginejo same
od sebe v nekaj dneh ali največ dveh do treh tednih, se o njih obvezno posvetujte s specialistom
otorinolaringologom.
Bolje preventiva kot kurativa
Hripavost lahko preprečite tako, da se izogibate aktivnemu in pasivnemu kajenju, kričanju in
glasnemu govorjenju v hrupnem okolju. Uživajte nepikantno hrano in se popolnoma odpovejte kavi in
alkoholu. Če se na delovnem mestu srečujete z dražečimi ali podobnimi snovmi, obvezno nosite
zaščitno masko.
Hripavost pozdravite z naravnimi pripravki
- Zmešajte 120 g medu, 2 žlički olivnega olja in sok ene limone. Jemljite po eno žličko na vsako uro.
- S skodelico vročega mleka prelijte 1 žličko sveže iztisnjenega soka iz stebel in listov peteršilja. Pijte po požirkih.
- Čebulo narežite na kolobarje, polijte s 1/4 l mlačne vode in pustite stati nekaj ur. Čebulo odstranite in pripravek grgrajte nekajkrat na dan.
- Zeljnemu soku dodajte enako količino medu in pijte po žličkah, večkrat dnevno.
- Pol kozarca vode zmešajte z veliko žlico jabolčnega kisa. Pripravek pijte vsakih sedem ur.
- V skodelico vroče vode zmešajte četrt žličke kajenskega popra in nekaj kapljic limoninega soka. Spijte, še preden se ohladi.