Magazin > Lepota & telo
267 ogledov

Vas muči hripavost?

Če pogosto kričite, ste bili zagotovo kdaj hripavi tudi sami. Žurnal24 main
Za zdrav in prijeten glas potrebujemo zdrave organe, ki sodelujejo pri njegovi tvorbi. Če ti zbolijo, se stanje odraža kot hripavost.

Hripavost je glasovna motnja, ki se navadno kaže kot posledica nepravilnosti v značilnostih glasu in je pogostejša v zimskem času. Do sprememb v značilnostih glasu lahko pride zaradi prehlada ali pretirane uporabe glasilk. Takšna hripavost se čez dan spreminja, zvečer poslabša in običajno mine v nekaj dneh.

Ne bodite preglasni
Če pogosto kričite, glasno govorite ali nastopate, ste zagotovo bili že kdaj hripavi. Glasilke se pri tem lahko vnamejo ali otečejo, če se ne pozdravijo v krajšem času, pa na njih pogosto nastanejo razjede ali polipi. Hripavost je lahko tudi posledica prehlada ali psihičnih motenj, na primer pogoste izpostavljenosti stresu, v redkejših primerih pa je simptom za motnje v delovanju ščitnice, multiplo sklerozo, sladkorno bolezen in celo raka. Če težave ne izginejo same od sebe v nekaj dneh ali največ dveh do treh tednih, se o njih obvezno posvetujte s specialistom otorinolaringologom.

Bolje preventiva kot kurativa
Hripavost lahko preprečite tako, da se izogibate aktivnemu in pasivnemu kajenju, kričanju in glasnemu govorjenju v hrupnem okolju. Uživajte nepikantno hrano in se popolnoma odpovejte kavi in alkoholu. Če se na delovnem mestu srečujete z dražečimi ali podobnimi snovmi, obvezno nosite zaščitno masko.

Hripavost pozdravite z naravnimi pripravki

  • Zmešajte 120 g medu, 2 žlički olivnega olja in sok ene limone. Jemljite po eno žličko na vsako uro.
  • S skodelico vročega mleka prelijte 1 žličko sveže iztisnjenega soka iz stebel in listov peteršilja. Pijte po požirkih.
  • Čebulo narežite na kolobarje, polijte s 1/4 l mlačne vode in pustite stati nekaj ur. Čebulo odstranite in pripravek grgrajte nekajkrat na dan.
  • Zeljnemu soku dodajte enako količino medu in pijte po žličkah, večkrat dnevno.
  • Pol kozarca vode zmešajte z veliko žlico jabolčnega kisa. Pripravek pijte vsakih sedem ur.
  • V skodelico vroče vode zmešajte četrt žličke kajenskega popra in nekaj kapljic limoninega soka. Spijte, še preden se ohladi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.