Magazin > Lepota & telo
652 ogledov

Vas spet zebe v prste?

roke Shutterstock
Hladnejši dnevi so že tu in mrzli prsti na rokah ali na nogah niso nič nenavadnega. Če pa vas ne neha zebsti, to pomeni, da krivec za to, da vas zebe, ni zunanja temperatura. Preverite, kako se boste hitro ogreli.

Razlog za mrzle prste na rokah in nogah so zožene žile, ki otežijo kroženje krvi, to pa se lahko zgodi zaradi različnih razlogov. Poleg zunanje temperature sta glavna razloga nezdrav življenjski slog in nezdrava prehrana.

Če vas v prste zebe pogosto in menite, da za to ni kriva zunanja temperatura, morate najprej za to poiskati pravi razlog. Glavni razlog so zožene žile, ki oslabijo kroženje krvi, take pa so lahko zaradi starosti, nezdrave prehrane – osiromašene z vitamini in minerali – ter uživanja preveč maščob, ki mašijo žile; razlog za slabo kroženje krvi so lahko zamašene ali vnete vene pa tudi različne bolezni in kajenje.

Za pravo diagnozo obiščite osebnega zdravnika, za hitro pomoč pa poskusite upoštevati spodnje nasvete:

  • Prste na rokah boste najhitreje pogreli z razmigavanjem in drgnjenjem dlani ob dlan.
  • Ne pozabite na tople rokavice in nogavice. Izogibajte se umetnim materialom.
  • Pri izbiri zimskih čevljev bodite pozorni tudi na to, da vam ti niso tesni. Prostor med nogo in čevljem namreč omogoča kroženje zraka, zaradi česar vam bo topleje. Prav tako v zimske čevlje vstavite kakovosten vložek z volneno zgornjo stranjo.
  • Hitro vas bo pogrel tudi ingver. Če se le da, ga vključite v pripravo jedi ali pa si skuhajte ingverjev čaj.
  • Bodite telesno dejavni. Na sprehodu se preizkusite v hitri hoji, dan začnite z raztegovanjem in hitrim razmigavanjem.
  • Poskusite toplo-hladne kopeli – začnite z manjšimi razlikami v temperaturi, nato jih počasi večajte, namesto kopeli pa si lahko privoščite tudi toplo-hladno prho.
  • Jejte zdravo.
  • Prenehajte kaditi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.