Magazin > Lepota & telo
27 ogledov

Vaše življenje čez 60 let – pred vami!

(Foto: iStockPhoto) Žurnal24 main
Si lahko zamislite svoje življenje čez šestdeset let? Verjetno ne premišljujete o tem. A če vam povemo, da naj bi za vašo izklesano postavo skrbel kar vaš hladilnik, stvar vendarle pritegne.
Prehranjevanje: Vaš hladilnik bo poskrbel, da boste siti in "fit".

Danes: Najnovejša pogruntavščina nekega podjetja za izdelavo pečic je, da poleg običajnega konvekcijskega gretja uporablja tudi halogensko in tako z mikrovalovi peče in kuha hrano tudi do petkrat hitreje od običajnih pečic.

2077: Kombinacija tako imenovanih pametnih pripomočkov in etiket z radijskimi identifikacijskimi frekvencami bo močno olajšala vaše nakupovanje in pripravljanje zdravega obroka. Vsak paket hrane, ki ga prinesete iz trgovine, bo opremljen s tovrstno etiketo, ki bo sporočala glavnemu računalniku, ta pa vam, kdaj bodo mafini ali brokoli izgubili svežino. Shramba vam bo priporočala recepte na osnovi tega, kaj imate radi, katere sestavine imate doma in na kateri dieti ste. Mikrovalovna pečica bo točno vedela, kako dolgo morate peči zamrznjenega piščanca, smetnjak pa bo, ko boste porabili še zadnjo škatlo najljubšega peciva, naročil novo zalogo.

Zdravje: Vi, predvsem pa vaši otroci, boste imeli bolj zdrave otroke.

Danes: Dandanes lahko zdravniki z uporabo majcenih pincet odstranijo eno celico le tri dni starega zarodka. Tako lahko še pravočasno pregledajo DNK in ugotovijo, ali bo otrok razvil celične anomalije. Staršem tako omogočajo možnost, da rodijo zdravega otroka.

2077: Prej omenjena metoda zazna le težave, ki jih povzroča en gen. Večino bolezni, od raka do shizofrenije, pa sproži delovanje več genov. V prihodnosti bodo zdravniki sposobni ''prebrati'' tovrstne interakcije in pripraviti profil še pred rojstvom otroka, genetske težave bodo poskušali odpraviti že v maternici. Do leta 2077 bo že vsak novorojenček še pred rojstvom opremljen s svojim profilom DNK na DVD-ju, na katerem bodo tudi navodila za 100 let zdravega življenja.

Življenjski stil: Vaš superavto bo vozil namesto vas.
 
Danes: Vozila imajo že vgrajene kamere na vaših zadnjih odbijačih, ki ob vzvratni vožnji projicirajo sliko in ovire in ob približanju začnejo oddajati različne zvoke.

2077: Elektromagneti bodo vgrajeni v avtocesti in v vašem avtomobilu in odbijajoča pola bosta vaš avto premikala naprej. Poleg tega bodo za varno vožnjo avtomobilov skrbele tudi visoko ločljive naprave GPS z laserji in radarji. Če boste želeli voziti sami, boste to še vedno lahko počeli, pravijo. Če pa boste želeli prebrati elektronsko pošto ali opraviti telefonski pogovor, pa boste vožnjo lahko prepustili avtomobilu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.