Magazin > Lepota & telo
21 ogledov

Več okusa, manj kilogramov

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Ob besedi dieta marsikdo pomisli na v sopari kuhano zelenjavo brez okusa. Toda raziskave kažejo, da to ni najuspešnejša pot do izgube kilogramov.

Z okusno in začinjeno hrano hujšate hitreje, je pokazal preizkus, ki ga je izvedel ameriški strokovnjak za prehrano Alan Hirsch. V raziskavi, ki je vključevala nekaj več kot dva tisoč oseb s čezmerno telesno težo je dokazal, da hrane, ki je brez okusa in vam ni všeč, pojeste veliko več kot tiste, pri kateri uživate v njenem vonju in okusu.

Okusno in počasi
Kadar se na krožniku znajde obrok, ki je blagega in nedoločljivega okusa, ob lačnem želodcu s krožnika izgine zelo hitro, saj ga naši možgani uporabijo zgolj kot pot do občutka sitosti, Ker jeste hitreje in želodec potrebuje nekaj časa, da sporoči možganom, da je dovolj, tako hitro pojeste preveč. Prav nasprotno pa okusna in omamno dišeča hrana predstavlja nekaj več kot le gorivo za telo in pomiritev lakote: užitek. Za okusne jedi si vsakdo vzame več časa za njihovo okušanje, kar pomeni, da boste nekaj dobrega jedli počasneje in zato odnehali ob pravem času. Tak obrok bo tudi zelo pozitivno vplival na vaše psihično počutje.

Začimbe so prava izbira
Sol izboljša okus hrane, a ima veliko škodljivih učinkov, tako kot sladkor, umetne arome in ostali dodatki. Namesto tega raje izberite začimbe in se poigrajte s kombinacijami barv, dišav in okusov. Vnesite v vašo kuhinjo nekaj novega, popestrite solato z drugačnim prelivom in začinite zelenjavo z eksotično začimbo. Potrudite se, da boste uživali v vsakem obroku in tako združite prijetno s koristnim.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.