Magazin > Lepota & telo
4 ogledov

Več sladkorja, več gubic

Mmm, katerega bi izbrali? Vaša koža nobenega! Žurnal24 main
Obožujete sladkarije? Morda se boste od sedaj sladkali manj. Strokovnjaki so dokazali, da sladkor vpliva na tip kolagena, ta pa je tesno povezan z nastankom in intenzivnostjo gub.

Strokovnjaki so dokazali, da redno uživanje sladkorja negativno vpliva na stanje in obnavljanje kože ter pospešuje nastanek gub.

Glavni krivec je glikogen
Sladkor se v krvnem obtoku prek procesa glikacije hemoglobina veže s proteini, ki skupaj tvorijo novo, zdravju kože škodljivo mulekulo, imenovano AGE (advanced glycation and products). Večji kot je vnos sladkorja, več škodljivih molekul tvori naše telo, ti pa prek učinka domin negativno vplivajo na stanje kože. Pri tem sta najbolj občutljiva kolagen in elastin, proteinski vlakni, ki kožo ohranjata čvrsto in prožno.

Manj kolagena, več gub
Sladkor znižuje raven kolagena in tako ta, drugače elastičen protein, postane suh in krhek, zaradi česar se začnejo pojavljati gube. Kot so pokazale raziskave, objavljene v britanskem dermatološkem časopisu, se znaki staranja začnejo intenzivno stopnjevati okoli petintridesetega leta. Raziskovalci trdijo, da prehrana, bogata s sladkorjem, vpliva tudi na tip kolagena. Najboljši tipi so tako I, II in III, pri čemer je zadnji najstabilnejši in traja najdlje. Glikacija hemoglobina pa znižuje raven kolagena in tako tip III postopoma spremeni v najbolj krhkega, tip I.

Skodelica sladkih bombončkov bo znižala raven kolagena. © iStockPhoto

 
Več gub pri sladkornih bolnikih?
Raziskave so pokazale, da se pri sladkornih bolnikih zaradi povišane ravni krvnega sladkorja gube začnejo pojavljati veliko prej kot pri zdravih ljudeh. Presenetljiv je podatek, da pri njih stopnja AGE lahko naraste tudi za petdeset odstokov.

Znižajte stopnjo AGE
Dobra novica je, da se stopnja AGE lahko zniža in pozdravi. Če boste zmanjšali vnos sladkorja, boste preprečili nastanek novih škodljivih molekul, pri izgradnji novega kolagena pa bodo koži v pomoč preparati (kreme, losjoni, serumi) z retinolom.

Poskrbite za preventivo:
  • omejite vnos sladkarij, uporabo sladkorja in bodite pozorni na skrite sladkorje, ki jih najdete v sokovih, žitaricah ali sirupih,
  • izogibajte se škrobnim sirupom z visoko stopnjo fruktoze,
  • vsak dan uporabljajte kremo z zaščitnim faktorjem,
  • povečajte vnos antioksidantov – tako oralno kot z neposrednim nanosom krem in losjonov na kožo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.