Magazin > Lepota & telo
20 ogledov

Več zdravil, več težav

Zdravila niso bomboni, zato bodite pri jemanju izjemno previdni. (Foto: Shutters Žurnal24 main
Če jemljete več kot pet različnih zdravil, so zapleti zelo verjetni.

Po podatkih ministrstva za zdravje (MZ) je ljudi, ki sočasno jemljejo več kot pet zdravil, tudi pri nas vse več. Trend, ki je v razvitem svetu prisoten že kar nekaj časa, s seboj prinaša zdravstvene zaplete ob interakcijah med temi zdravili. Neprijetne posledice tovrstnega zdravljenja lahko ublažite ali preprečite na več načinov.

1. Zaupajte zdravniku
"Občasno se o seznamu vaših zdravil pogovorite z osebnim zdravnikom," svetujejo na MZ. Tudi zdravila, ki jih kupite v prosti prodaji, imajo lahko resne stranske učinke na telo in na delovanje drugih zdravil.

Priskrbite si tabelo Nadzor nad zdravili, ki jih jemljete, in njihovimi stranskimi učinki boste najlaže izvajali s pomočjo priročne tabele, v katero vpišete vse naštete podatke. Dobite jo na spletu, na strani Mz.gov.si.

2. Vodite evidenco
Da ne bi vzeli napačnega zdravila ali zamenjali predpisanih količin, si vse nujne informacije zapišite in jih imejte vedno s seboj. Če je treba, jih pokažite tudi farmacevtu in zdravniku.

3. Zdravite, kar je nujno
Preverite, ali je za lajšanje vaše bolezni oziroma težave na voljo tudi kakšno nefarmakološko sredstvo. Po zdravilih posezite le takrat, kadar je nujno, saj velikokrat manjše težave minejo same od sebe.

4. Ukrepajte takoj

Kadar se pojavijo neželeni stranski učinki, ne čakajte, temveč takoj obvestite oziroma obiščite svojega zdravnika.

5. Preverite alternative

Za večino zdravstvenih stanj obstaja več različnih zdravil z istim ali podobnim učinkom, ki pa vsebujejo drugačne sestavine in lahko tako na telo kot na druga zdravila vplivajo drugače. Z zdravnikom se posvetujte o tem, katero zdravilo bi bilo za vas najprimernejše.

Komentarjev 1
  • Ales Kotnik 15:27 27.junij 2011.

    Včasih je že s predpisanim "koktailom" kaj narobe. Raje preverite sami na http://si.draagle.com. Na karti zdravila glejte razdelek "interakcije"