Magazin > Lepota & telo
25 ogledov

Večina trditev na embalažah živil zavajajočih

živila nakupovanje trgovina Shutterstock
Trditve na živilih. Nova zakonodaja dovoljuje le znanstveno dokazane.

Te dni je začela veljati nova evropska zakonodaja, ki na embalaži živil prepoveduje uporabo zdravstvenih trditev, ki niso znanstveno dokazane. Na embalaži živil in prehranskih dopolnil je zdaj dovoljeno uporabljati le 222 točno določenih zdravstvenih trditev, ki jih je na podlagi znanstvene ocene Evropske agencije za varno hrano (EFSA) odobrila Evropska komisija. "Po oceni EFSA kar 80 odstotkov predlaganih trditev, ki so jih do včeraj proizvajalci uporabljali na embalažah svojih izdelkov in v drugih sporočilih, ni bilo znanstveno utemeljenih," ob tem poudarjajo v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Neresnične in zavajajoče

Med trditvami, ki jih je komisija označila za znanstveno neutemeljene, so se znašle denimo "probiotiki zvišujejo imunski sistem", "za dobro zdravje" in "povečana energija" – torej splošne trditve, ki jih je vsak potrošnik zagotovo že opazil na kakšnem izmed izdelkov; zaradi te domnevne dodane vrednosti pa so izdelki pogosto tudi dražji. "Trditve so torej zavajajoče, ker učinek živila na zdravje ni takšen, kot potrošniki pričakujejo na podlagi zapisanega," pojasnjuje Marjana Peterman iz ZPS.

Potrošniki jim verjamejo

V ZPS navajajo tudi, da sodeč po raziskavi evropske potrošniške organizacije BEUC kar tri četrtine potrošnikov verjame v pravilnost trditev na embalaži, zato je še toliko pomembneje, da je zakonodaja, ki bo te trditve nadzirala, končno začela veljati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.