Magazin > Lepota & telo
31 ogledov

Vedno mlada koža

Naj ostane lepa! Žurnal24 main
Koža se z leti spreminja in spreminjajo se tudi njene potrebe. Nego je treba zato prilagoditi starosti.

A agresivnejši posegi naj pridejo na vrsto šele v zrelih letih, saj prej koža potrebuje predvsem vlago in hranila.

Sveža dvajseta. Mlada koža je v tem starostnem obdobju še prožna in voljna, zato v večini primerov ne potrebuje posebnih spodbud k obnavljanju. Pomembno je, da jo redno čistite ter ji zagotovite vlago in hranljive snovi, ki jih potrebuje; to pa je odvisno od tipa kože. Ker gub še ni, so različni pripravki za glajenje gub popolnoma odveč. Raje spoznajte svoj tip kože in ugotovite, kaj ji najbolj prija.

Pri tridesetih jo obnovite. Ko se okrog oči prikažejo prve gubice, ni razloga za preplah. Na trgu je veliko izdelkov, ki pomagajo koži, da se hitreje obnavlja in ohrani svojo gladkost in čvrstost. Drastični posegi še niso potrebni, zato misel na lifting opustite. Raje sezite po kremi z AHA-kislinami ali retinoidi. Med najnovejše in tudi najučinkovitejše spadajo že znani posegi z visokoenergijskimi laserji. "Z njimi lahko uspešno osvežimo kožo, odstranjujemo razširjene žilice, določene pigmentne lise, pege in druge manjše nepravilnosti," pojasnjuje dermatologinja Metka Adamič iz Dermatološkega centra Parmova.

Po štiridesetem agresivneje. Spremembe v podkožnem maščevju, hrustancu in kosteh obraza se po 40. letu že začnejo kazati. Koža tedaj že potrebuje več pomoči in agresivnejše posege. Novost na področju pomlajevanja zrelejše kože je TNS recovery complex, ki povsem naravno spodbuja celice k proizvajanju mladega vezivnega tkiva – kolagenskih vlaken, elastina ... "Trenutno so ta sredstva na voljo le v Veliki Britaniji in Švici, kmalu pa naj bi se pojavila tudi pri nas," pravi Adamičeva. Kljub temu v tem obdobju čudežnih krem več ni; globoke izrazne gube ostajajo. Z njimi se lahko sprijaznite ali pa se odločite za obisk pri dermatologu ali lepotnem kirurgu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.