Magazin > Lepota & telo
30 ogledov

Vedno vprašajte zdravnika

O uporabi pripravkov zoper prehlad se je smiselno posvetovati s strokovnjakom. ( Žurnal24 main
V nosečnosti je prehlad še posebej nadležen, saj je treba biti pri odločanju, katera zdravila so primerna za lajšanje težav, zelo previden.

Nekatera imajo lahko škodljive učinke na otroka, veliko nosečnic pa preprosto ni seznanjenih s tem, katera lahko jemljejo, in se zato napačno izogibajo prav vseh ter tako naredijo več škode kot koristi.

Počitek in tekočina
Prva izbira naj bodo vedno doma pripravljena zdravila oziroma nefarmakološki ukrepi lajšanja težav; takšno je recimo izpiranje nosu s slano vodo in skrb za zadostno vlago v zraku, kadar vas peče in boli grlo. Prav pridejo tudi inhalatorji ali kopeli z eteričnimi olji, ki nežno odprejo dihalne poti. Pijte dovolj tekočine in si privoščite počitek.

Tudi zelišča lahko škodijo
Kadar počitek in čaj z limono nista dovolj, se o uporabi zdravil, med katera spadajo tudi naravni pripravki in prehranska dopolnila, posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Tudi nekatera zdravila iz lekarne naših babic lahko škodijo: nikar ne uporabljajte žajblja, mentola, trpotca, materine dušice in sladkega korena, saj vsebujejo učinkovine, ki v nosečnosti škodijo. Če ste v dilemi, raje kot prijateljicam in vražam verjemite zdravniku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.