Magazin > Lepota & telo
382 ogledov

Vegetarijanci morajo pri nakupu paziti

jabolka Profimedias
Jabolka, čokolada in tudi nekateri oreščki so premazani s šelakom, smolo živalskega izvora.

Ste se že kdaj vprašali, od kod jabolku njegov sijaj? Odgovor bo marsikoga presenetil. Nemški portal s članki o življenjskem stilu Wuderweib piše, da je veliko sadja (še zlasti citrusi, jabolka in hruške) ter zelenjave, a tudi čokolada in kavna zrnca premazanih s šelakom – smolo, ki jo izločajo ščitaste uši.

Šelak pridobivajo s Kitajske. Preden z njim premažejo živila ga predelajo. Smolo najprej zdrobijo, izpirajo z vodo, segrevajo, očistijo in filtrirajo skozi blago, nato pa naj bi ji dodali še kemikalije.

Tisti, ki se prehranjujejo vegansko ali vegetarijansko naj bodo pri nakupu sadja pozorni na oznako. Če na njen piše "povoskano“ ali E 904, se mu raje izognite oziroma ga olupite.

Zaradi šelaka sadež lepši in bolj obstojen

"Zakonodaja s področja uporabe dovoljenih aditvov je v EU harmonizirana in zato v vseh državah članicah veljajo enaka pravila za uporabo. Šelak ali E 904 je uvrščen na EU seznam aditivov, ki jih je dovoljeno uporabljati v živilih. Uporaba je dovoljena le v določenih kategorijah živil. Šelak je dovoljeno uporabljati za površinsko obdelavo naslednjega sadja: citrusov, melon, jabolk, hrušk, breskev, ananasa, granatnih jabolk, manga, avokada in papaje ter kot sredstvo za  glaziranje oreščkov. Šelak je dovoljeno v kakavovih in čokoladnih proizvodih uporabljati samo kot sredstvo za glaziranje,“ je na naše vprašanje, ali tudi na naših policah najdemo živila, ki so obdelana s šelakom, povedal Matjaž Emeršič z Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Živilo na katerem je bil uporabljen šelak se bolj sveti. V primeru površinske uporabe na sadju se le to zaščiti in je posledično tudi bolj obstojno, nam je še razložil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.