Magazin > Lepota & telo
66 ogledov

Velik napredek pri preventivi raka na dojkah

Zivljenje 14.10.13, rak dojke, zdravje, foto: shutterstock Shutterstock
Ženske po menopavzi z družinsko zgodovino raka na dojkah lahko več kot prepolovijo možnost obolevanja za tem rakom z uživanjem protihormonskega zdravila anastrozole.

Zdravniki Univerze Queen Mary v Londonu so med prostovoljkami, ki so jemale zdravilo pet let, ugotovili 53-odstotno zmanjšanje tveganja v odnosu do tistih, ki so jemale placebo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Anastrozole ni samo bolj učinkovit kot standardni zdravili za preprečevanje raka na dojkah, tamoxifen in raloxifene, temveč ima tudi manj stranskih učinkov.

V študiji je sodelovalo 3864 žensk po menopavzi, ki so imele visoko dedno možnost, da bi zbolele za rakom na dojkah. Gre za ženske, ki imajo dva ali več krvnih sorodnikov z rakom na dojkah, katerih mati ali sestra ga je imela pred 50. letom starosti ali pa so ga imele na obeh dojkah.

Po petih letih je "le" 40 žensk, ki so jemale anastrozole, dobilo raka na dojkah, v skupini žensk, ki so jemale placebo, pa 85.

Vodja centra univerze za preprečevanje raka Jack Cuzick je raziskavo označil kot razburljiv razvoj v preprečevanju raka na dojkah. Poudaril je, da je anastrozole bolj učinkovit od prejšnjih zdravil, kot je tamoxifen, še pomembneje pa je, da ima manj stranskih učinkov.

Kot je pojasnil, so bili stranski učinki redki, večinoma je prišlo do manjših bolečin v mišicah in vročinskih navalov.

Poudaril je, da je sedaj glavna naloga zagotoviti, da bo čim več žensk lahko imelo koristi od teh ugotovitev.

Anastrozole, ki ga že več let tržijo pod imenom Arimidex, preprečuje, da bi telo proizvajalo ženski hormon estrogen, ki je vir mnogih rakov na dojkah.

Več kot deset let ga že uporabljajo za zdravljenje žensk po menopavzi, ki imajo tako imenovani hormonsko odvisen rak na dojkah.

Britanska organizacija Cancer Research UK, ki je sofinancirala raziskavo, je študijo označila za prelomno. Naslednji korak je, da morajo ugotoviti, katere ženske bi imele največ kositi od tega zdravila in katere bi imele najmanj stranskih učinkov v primeru dolgoletnega uživanja.

Cuzick je še dodal, da bodo prostovoljke v ta namen spremljali deset let.

Komentarjev 1
  • erikkk 10:48 14.december 2013.

    "ugotovili 53-odstotno zmanjšanje tveganja v odnosu do tistih"to pa ni nobeno odkritje ... se mi zdi da se taka reklama daje samo da bi nekdo služu nekdo pa kupoval tablete samo na teh domnevah hallooo