Magazin > Lepota & telo
40 ogledov

Veste, kaj jeste?

Prehranski semafor pravi, da je grenivka zelena. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Hrana. Na spletni strani preverite kakovost živil.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je te dni predstavila svoj nov spletni portal Veskajjes.si, na katerem lahko najdete podrobne informacije o prehranski vrednosti izdelkov v slovenskih trgovinah in nasvete za zdravo prehranjevanje.

Rdeče se izogibajte

Zelena. Zdrava živila, ki jih lahko jeste vsak dan.

Oranžna. Uživajte jih največ nekajkrat na teden.

Rdeča.
Teh živil se izogibajte ali jih jejte le izjemoma, saj so zelo nezdrava.

Najbolj skrbi preveč soli
Po podatkih ZPS Slovenci vsak dan zaužijejo kar 140 odstotkov soli več, kot je priporočeno. Zgornja meja je pet gramov na dan, kar zaužijemo že s kosom pice, petimi rezinami salame ali dvema rezinama belega kruha.
Prehranska strokovnjakinja Tanja Pajk Žontar ob tem opozarja predvsem na to, da je namesto soli na embalaži izdelka pogosto naveden natrij, ki pa ni enak soli. Da bi dobili pravo količino soli v izdelku, je treba vrednost natrija pomnožiti z 2,5.

Preverite prehranski semafor
Živila so na spletni strani označena s prehranskim semaforjem, ki jih deli v tri kategorije. Živilo, katerega prehranska vrednost vas zanima, poiščete na seznamu izdelkov in na zaslonu se izpiše, v katero kategorijo spada. Če izdelka ni na seznamu, lahko njegove vrednosti vpišete v obrazec, ki vam bo samodejno preračunal vrednosti in vam povedal, ali je živilo zdravo ali ne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.