Čebula je bogat vir vitamina C in drugih antioksidantov ter ima prav zaradi tega širok razpon
zdravilnih učinkov. Preprečuje pojav srčnih bolezni, diabetesa, osteoporoze, pomaga pri črevesnih
okužbah, pri boleznih sečil, varuje pred škodljivimi učinki mastne hrane, z njo pa se lahko po robu
postavite tudi prehladu. Čebula pospešuje izločanje vode in seča ter delovanje sluznih žlez.
Premagajte kašelj
Nekdaj je čebula (tako kot česen) veljala za naravni antibiotik, danes pa lahko z njo uspešno
in hitro pozdravite prehlad, odpravite okužbe dihalnih poti, premagate kašelj in ustavite ali
zmanjšate vnetja. Kako? Čebulo narežite na trakove, jo skuhajte v litru vode, dodajte sladkor
(čebulni napitek bo okusnejši, če boste iz sladkorja naredili karamelo) in kuhajte nekaj minut. Še
topel napitek bo odpravil kašelj in pozdravil prehlad. S pomočjo čebule pa lahko kašelj zdravite
tudi pri otrocih – v skodelico mleka zmešajte sok stisnjene čebule.
Za sladkorne bolnike
Ker krom, ki ga vsebuje čebula, pomaga vzdrževati normalno raven inzulina, je čebula živilo,
ki bi ga morali redno uživati vsi sladkorni bolniki. Raziskave so namreč pokazale, da uživanje
presne čebule znižuje raven holesterola, če pa jo uživate vsaj dvakrat na teden, s tem zmanjšate
tveganje za pojav raka na črevesju.
Nič več solznih oči
Če rezanje čebule tudi vas spravlja v jok, vam ponujamo praktično rešitev. Čebulo pred
rezanjem dobro ohladite v hladilniku, jo prepolovite in režite od stebelne strani proti
koreninicam. Nekateri priporočajo tudi rezanje pod tekočo vodo, kar pa ni prav nič praktično.
Stranski učinki
Kljub njenim zdravilnim učinkom pa je pri uživanju, tako kot pri drugih živilih, potrebna
zmernost. Čebula je lahko za želodec zelo težka, zato jo strokovnjaki odsvetujejo vsem z želodčnimi
težavami. Poleg tega lahko čebula pri nekaterih sproži pojav migrene, sladkorji, ki jih vsebuje, pa
lahko povzročajo vetrove. In nenazadnje, uživanje presne čebule povzroča neprijeten zadah, ki pa ga
lahko omilite, če jo uživate skupaj s peteršiljem.
772
ogledov
Veste, kako zdrava je čebula?
Spet je torek in čas za zdravo živilo. Tokrat predstavljamo zelenjavo, brez katere ni skoraj nobenega kosila, njene zdravilne lastnosti pa radi zanemarimo. Z njo lahko hitro preženete tudi prehlad.