Magazin > Lepota & telo
4 ogledov

Vi ste lahko naslednji

Moški o raku razmišljajo manj kot ženske. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
V nasprotju z ženskami se moški z rakom manj ukvarjajo, vsaj dokler jih ne prizadene.

Ozaveščanje
Čeprav so moški bolj ogroženi z rakom in je pri njih umrljivost večja kot pri ženskah, je preventivnih ukrepov in ozaveščanja močnejšega spola  v zvezi z zgodnjim odkrivanjem raka manj v primerjavi s seznanjenostjo žensk. Zato je teden boja proti raku, ki se začne v ponedeljek namenjen prav moškim.  “Ženske so bile prve pripravljene javno spregovoriti o svoji bolezni na strokovnih izobraževanjih,” pojasnjuje Marija Vegelj Pirc, predsednica Društva
onkoloških bolnikov Slovenije. Moški o svoji izkušnji z rakom spregovorijo težje.

Vodi rak prostate
Leta 2006 je pri nas za rakom zbolelo 11.043 ljudi, od tega 5.799 moških. Ti najpogosteje zbolevajo za rakom prostate, pljučnim rakom ter rakom debelega
črevesa in danke. Kljub temu večina moških še vedno misli, da se njim to ne more zgoditi. Tisti, ki imajo to izkušnjo, pa o njej neradi govorijo. “Ni še
deset let, odkar smo izdali knjižico Rak na modih – pa se vsi sodelujoči niso

Zgodnje odkrivanje raka.
Presejalni testi  pri moških so na voljo le za eno vrsto bolezni, in sicer za raka debelega črevesa in danke. Gre za teste krvi v blatu in preiskavo debelega črevesa – kolonoskopijo. Z zgodnjim odkrivanjem te vrste raka se ukvarja državni program Svit.

želeli ali hoteli predstaviti. Podobno je bilo pri knjižici Rak prostate,” pravi Vegelj Pirčeva. Toda nekaj se le premika, čeprav morda tudi zato, ker gre tokrat za raka, ki ni nujno vezan na spol. “Ob letošnji izdaji knjižice o pljučnem raku s tem ni bilo več težav. Torej smo nekaj dosegli. Marsikateri bolnik mi je že rekel: 'Samo o ženskah se govori, ker kar naprej nekaj organizirajo in se oglašajo; videti je, da bomo morali tudi mi, moški, nekaj narediti zase.'” Začnite tako, da spregovorite brez sramu.

Moški so bolj ogroženi
Doc. dr. Janez Žgaj­nar, , strokovni direktor Onkološkega inštituta Ljubljana, nam je odgovoril na nekaj vprašanj.

Ali se strinjate, da so pri medijskem obravnavanju raka ženske v ospredju?
Res je, da se več govori o raku pri ženskah, čeprav so moški bolj ogroženi. Tudi umrljivost je pri njih večja.Kaj je po vašem mnenju razlog za takšno obveščanje? Eden izmed razlogov je ta, da sta dva od treh presejalnih programov za zmanjšanje umrljivosti za rakom namenjena samo ženskam (rak dojke in rak materničnega vratu), tretji pa obema spoloma (rak debelega črevesa in danke). Tudi zaradi tega je več sporočil v medijih usmerjenih v rake, ki prizadenejo samo ženske.

Kakšna je razlika med pristopom žensk in moških, ko gre za raka?
Ženske so mnogo bolj dejavne. Organizirale so se v številna uspešna združenja za boj proti raku, kot je npr. v Evropi Europa Donna. Na ta način so dosegle, da je problematika ženskih rakov postala pomembna tudi za politiko. Obenem so ženske tudi veliko bolj disciplinirane in veliko bolj pazijo na svoje zdravje kot moški. Tudi odzivnost na vsa strokovna priporočila je večja. V nasprotju z ženskami se moški z rakom manj ukvarjajo, vsaj dokler jih ne prizadene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.