Magazin > Lepota & telo
3 ogledov

Vino za boljši spomin

Vino naj bi okrepilo spomine na ne preveč pozitivne trenutke zabave. Žurnal24 main
Raziskave o škodljivosti in dobrih učinkih vina se nadaljujejo. Tako so znanstveniki z univerze v Aucklandu na Novi Zelandiji odkrili, da zmerno pitje vina pripomore k izboljšanju spomina.

Znanstveniki z Nove Zelandije so prišli do zanimivih ugotovitev, ki pa se marsikateremu navadnemu smrtniku zdijo nekoliko dvomljive. Odkrili so, da določena količina vina vpliva na možgane, kar naj bi se kazalo v izboljšanju spomina. Tako se boste na primer, kadar se na zabavi napijete, najverjetneje spomnili dejanj, na katera niste preveč ponosni (ples na mizi), saj vino okrepi spomine na ne preveč pozitivne dogodke.

"Najboljši način za okrepitev vaših možganov je, da jih stimulirate. Pri tem pazite na zmerno količino vina, ki je kozarec ali dva na dan," opozarja raziskovalka Maggie Kalev. Prav tako dodaja, da majhne količine alkohola vplivajo na spominjanje nevtralnih stvari, kot so objekti ali predmeti.

Do drugačnih rezultatov pa so prišli znanstveniki z inštituta za raziskave The Scripps in La Jolla iz Kalifornije, ki trdijo, da alkohol negativno vpliva na spominjanje podrobnosti (objektov in predmetov). Kalifornijski znanstveniki namreč trdijo, da se mnogi "veseljaki" po zaužitju alkohola lahko spomnijo le zabave, nikakor pa ne podrobnosti z nje.

Komu bi verjeli? Presodite iz lastnih izkušenj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.