Magazin > Lepota & telo
35 ogledov

Virtualna hrana za anoreksike

Najprej virtualna, nato prava. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Ljudem, ki se spopadajo z anoreksijo in bulimijo, bo lahko pri okrevanju pomagala virtualna hrana, menijo italijanski znanstveniki.

Anoreksijo in bulimijo zaznamuje nepravilen odnos do hrane – že samo pogled nanjo vzbudi močna občutja tesnobe in strahu. Študija, ki jo je objavila strokovna revija Annals of General Psychiatry, dokazuje, da bi lahko pri odpravljanju neprijetnih občutkov bistveno pripomogla virtualna realnost.

Obrok na računalniku
Soočanje s hrano bi po mnenju znanstvenikov bilo precej lažje, če bi prvi stik z njo potekal virtualno, preko računalnika. Tridimenzionalni modeli hrane namreč pri ljudeh z anoreksijo in bulimijo vzbudijo enaka občutja kot prava hrana, na fotografije pa se odzovejo v nekoliko manjši meri. Virtualno "uživanje" obroka, ki ga omogoča napredna tehnologija, naj bi bilo tako obenem zelo terapevtsko in odličen prvi korak k okrevanju. Pri tem je pomembno tudi to, da se pri virtualni hrani anoreksik lažje zave dejstva, da tesnobe ne povzroča hrana (oziroma kalorije), saj ta ni resnična – občuetk pa kljub temu vztraja.

Prilagodljiva tehnologija
Prednost virtualne tehnologije je ta, da je poceni in na voljo kadarkoli in kjerkoli, preprosto pa jo je tudi prilagajati željam in potrebam pacienta oziroma terapije. S preučevanjem odziva na virtualno hrano je znanost bližje razumevanju in zato tudi zdravljenju motenj prehranjevanja. Mnenje znanstvenikov, ki so sodelovali v raziskavi, je bilo, da bo enako tehnologijo oziroma postopek možno uporabiti tudi za zdravljenje drugih psiholoških težav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.