Magazin > Lepota & telo
30 ogledov

Virusi gripe letos pohiteli

gripa Shutterstock
Influenca. Število obolelih za gripo v prejšnjem tednu zelo poskočilo.

Bolezen. Število obolelih za gripo je prejšnji teden začelo naraščati, kažejo podatki inštituta za varovanje zdravja (IVZ). Gripa je razširjena po vsej Sloveniji, obolevajo vse starostne skupine. 
Virusi gripe so v primerjavi s prejšnjimi leti letos zgodnejši – lani je bilo število obolelih največje v začetku 
marca.

Epidemija v ZDA

Vedno več bolnih je tudi drugje v Evropi. Precej enakomerno krožijo virusi influence A (H1N1) pdm, A (H3N2) in B, medtem ko v Združenih državah Amerike (ZDA) prevladuje virus influence A (H3N2).

V ameriški zvezni državi New York so konec tedna zaradi epidemije gripe razglasili izredno stanje in zamrznili zakonsko omejitev, po kateri cepijo le polnoletne osebe. Epidemija gripe je sicer zajela celotne ZDA, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Bolni ostanite doma

Virusi, ki krožijo pri nas, se ujemajo s cepivom, sporočajo z IVZ in poudarjajo, da je še vedno čas za cepljenje, ki ga izvajajo splošni in izbrani zdravniki ter zavodi za zdravstveno varstvo. Cepljenje svetujejo predvsem ogroženim – starejšim, kroničnim bolnikom, majhnim otrokom in nosečnicam.

Znaki gripe so bolečine v mišicah in sklepih, mrzlica, visoka temperatura ter dražeč kašelj. Ti trajajo približno en teden, lahko pa se pojavijo tudi zapleti – pljučnica ali vnetje srednjega ušesa. “Oboleli za gripo naj se zdravijo doma oziroma v zdravstveni ustanovi, če je to potrebno, nikakor pa naj ne hodijo na delovna mesta, v šole in vrtce,” opozarjajo na IVZ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.