Magazin > Lepota & telo
46 ogledov

Visoki faktorji niso rakotvorni

Žurnal24 main
V avstralski raziskavi iz 90. let so ocenili, da bi z redno zaščito pred soncem od zgodnjega otroštva dalje lahko preprečili vsaj dve tretjini melanoma.
Delovanje zaščitnega faktorja
Zaščitni pripravki vsebujejo kemične in fizikalne oziroma mineralne UV-filtre. ''Kemični filtri absorbirajo UV-žarke, fizikalni oziroma mineralni pa jih odbijajo. Na tak način zaščitni filtri varujejo kožo pred prodiranjem ultravijoličnih žarkov v globlje plasti kože. V zaščitnem pripravku je idealna kombinacija obeh filtrov," nam pove mag. Karmen Voda , univ. dipl. kem.

Pomen številke zaščitnega faktorja
Zaščitni faktor (SPF) nam pove, kolikokrat dlje smo lahko izpostavljeni soncu. Če se namažete z izdelkom s SPF-faktorjem 15, bo vaša koža zaščitena s tem faktorjem samo, če na celotno površino telesa namažete 2 mg sredstva na cm2 kože. S pravilno uporabo bi bil zaščitni faktor 20 ali 30 dovolj. Ker ljudje v povprečju namažemo od 0,5 do 1,5 mg sredstva na cm2 kože, to zmanjša zaščitni faktor od 20 do 50 odstotkov. Primer: Če nanesete zaščitni pripravek s faktorjem 15 v premajhni količini, je zaščitni faktor na koži v resnici med 3 in 7!

 

Preberite še:

Solarij spodbuja nastanek kožnega raka

Samoporjavitev je najvarnejša porjavitev

Visoki faktorji niso rakotvorni
Da so visoki zaščitni faktorji rakotvorni, je eden od mitov. "Z uvedbo zaščitnih pripravkov in višjih zaščitnih faktorjev so ljudje vse bolj posegali po zaščitnih pripravkih, se mazali in hkrati bili prepričani, da so tako popolnoma zaščiteni pred škodljivimi učinki sončnih žarkov. Posledično so se dlje časa izpostavljali soncu, tudi v najbolj vročih urah dneva. Kasneje so raziskovalci opazili povečanje števila kožnih rakov. Vzrok temu ni bila uporaba višjih zaščitnih faktorjev, temveč pretirano sončenje," pove mag. Voda.

Zaščitni pripravki so nujni za zaščito kože pred soncem in niso rakotvorni. Predstavljajo pa šele tretji steber zaščite pred soncem. Preden posežete po zaščitnem pripravku se skrijte v senco  in/ali zaščitite z oblačili, pokrivalom za glavo in sončnimi očali.

Bodite odgovorni do svojega otroka.© iStockPhoto

 
Zaščita otroka
Otroška koža je še posebej občutljiva in ranljiva. Ena sama pretirana izpostavitev soncu v otroštvu, ki povzroči opeklino z mehurji, več kot podvoji možnost obolevanja za melanomom kasneje v življenju. Zato je treba za otroke izbrati najvišje zaščitne faktorje, pripravki pa naj bodo preizkušeni pod dermatološkim in pediatričnim nadzorom.

Alergične reakcije

Veliko reakcij, ki jih ljudje opisujejo po izpostavljanju soncu z uporabo varovalnih pripravkov za zaščito pred soncem, ni pravih alergij, oziroma niso vezana na vsebnost določenih UV-filtrov, ampak so pogosteje odraz kombiniranega vpliva sonca, znojenja in drugih sestavin teh pripravkov, ki omogočajo njihovo stabilnost in obstojnost. Velikokrat lahko takšne reakcije preprečite ali vsaj omilite z izbiro ustreznejše oblike pripravka, na primer gel namesto mastne kreme.

Na kaj vse je treba biti pozoren pri izbiri zaščitnega pripravka?
  • varnost (nealergenost, netoksičnost)
  • širokospektralna zaščita UVB + UVA (zaščita pred takojšnjimi in poznimi učinki UV-žarkov)
  • fotostabilnost
  • zagotavljanje dolgotrajne zaščite
  • odpornost proti vodi in znoju
  • kozmetična prijetnost.

V ponedeljek, 26.5. , si preberite zanimiv intervju z mag. Ano Benedičič , dr. med., z Dermatovenerološkega oddelka Splošne bolnišnice Celje, ki nam je veliko povedala o škodljivem delovanju sonca (in solarija!) na našo kožo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.