Magazin > Lepota & telo
9 ogledov

Vitamini A, C in E lahko skrajšajo življenje!

Rajši kot vitaminske nadomestke uživajte sveže sadje in zelenjavo. Žurnal24 main
Če se seveda znajdete v tvegani skupini, pri kateri je bila dokazana povišana smrtnost. Vas zanima, za katero tableto, ki so jo zdravniki in farmacevti dolgo priporočali, gre?
Pretresljiva spoznanja
Vitamine jemlje kar tretjina prebivalstva. Kako se bodo počutili, ko bodo izvedeli, da vitaminski dodatki nikakor ne podaljšujejo življenja, temveč ga kvečjemu skrajšajo oziroma lahko celo povzročijo prezgodnjo smrt? Nam vitamini v prehrambnih nadomestkih naredijo več škode kot koristi? Znanstveniki v köbenhavenski bolnišnici so prišli do presenetljivih ugotovitev, poroča Daily Mail.

Obširna raziskava
Po pregledu 67 različnih študij, izvedenih na več kot 230 tisoč ljudeh, strokovnjaki pravijo, da ni nobenih prepričljivih dokazov, da nadomestki vitaminov antioksidantov A, C in E dejansko izboljšujejo zdravje. 47 raziskav, ki so vključevale 180.938 ljudi in bile ocenjene kot nepristranske, je pokazalo, da nadomestki antioksidantov opazno zvišujejo smrtnost.

Ali nadomestki antioksidantov ubijajo?
Dr. Goran Bjelaković
, vodja raziskovalne skupine v köbenhavenski bolnišnici, je povedal: "Nismo našli nobenih dokazov, ki bi potrjevali, da nadomestki antioksidantov zmanjšujejo tveganje prezgodnje smrti pri zdravih ljudeh ali bolnikih z različnimi boleznimi. Če že kaj, naši izsledki kažejo, da se je pri preučevani skupini, ki je jemala antioksidante, vitamina A in E ter beta-karoten, dvignila raven umrljivosti." Najhujši je nadomestek vitamina A, ki smrtnost povečuje za 16 odstotkov, beta-karoten za sedem, vitamin E pa za štiri odstotke. "Tega pa za zdaj ne moremo trditi za vitamin C in selen, saj je za to potrebnih še več raziskav. Zaradi izsledkov raziskave jemanje nadomestkov antioksidantov odsvetujemo."

Ni jasnih razlag
Študija ni podala nobenih razlag, zakaj naj bi bili nadomestki tako škodljivi. Gre pa najverjetneje za to, da se na primer beta-karoten vmešava v porabo maščob v telesu. Pomembno je, da raziskava ni dokazala, da bi bilo škodljivo tudi uživanje antioksidantov iz naravnih virov, torej sadja in zelenjave.

 

Preberite še:

 

 

Zarota zdravnikov proti farmacevtom?
Farmacevti izsledke medicinske stroke razumejo kot zaroto za zmanjševanje prodaje njihovih izdelkov. Po njihovem mnenju je raziskava pristranska, saj naj bi vključevala le študije, pri katerih je bila smrtnost povečana, ne pa vseh tistih, ki kažejo na pozitivne strani jemanja vitaminskih nadomestkov. Tako naj bi raziskovalci izključili kar 405 študij, ki niso poročale o povečani smrtnosti. Farmacevti menijo, da antioksidanti niso čudežna tabletka, lahko pa ob kombinaciji zdravega načina življenja pomagajo pri vzdrževanju zdravja. Antioksidanti po njihovih trditvah nikoli niso bili mišljeni za izboljševanje težkih kroničnih boleznih ali za preprečevanje smrtnosti. Ti dodatki naj bi bili v pomoč ljudem, ki jih s prehrano ne zaužijejo v zadostni meri.

Vas zanima, kako antioksidanti delujejo? Potem si v soboto, 19. 4., preberite nadaljevanje članka.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.