Magazin > Lepota & telo
41 ogledov

Vitaminski dodatki krajšajo življenje

vitamini, sadje Žurnal24 main
Kljub temu, da so vitamini, lahko kot dodatek prehrani povečajo tveganje za nastanek raka.

Dodatna količina vitaminov ne bo samo izboljšala imunskega sistema in preprečevala okužbe, temveč tudi varovala pred rakom. A to ni čisto res. Zadnje raziskave kažejo, da je uporaba umetnih vitaminov škodljiva in celo povečuje tveganje za rakom.

Težave pri vitaminih iz škatlice ni samo v tem, da so dragi in niso učinkoviti, temveč bolj v tem, da jih je kontraproduktivno jemati drugače kot z uživanjem sadja, zelenjave ali druge prehrane.

Prej je veljalo, da antioksidanti v obliki tablet varujejo pred rakom in drugimi resnimi boleznimi, a danes bi lahko rekli, da telo oziroma določen organ potrebuje "oksidativni stres", pravi Klaus Richter z nemškega zveznega inštituta za oceno tveganja.

Farmakolog Christoph Ritter z univerzi v Greifswaldu je med drugim raziskoval, ali so dopolnilne strategije pri preprečevanju raka uporabne in varne. Sam smatra uporabo prehranskih dopolnil za preprečevanje raka za kritično.

Vse študije so namreč pokazale, da vitaminske tablete nimajo preventivnega učinka. Dolgoročne študije namreč kažejo, da se je znantno povečalo tveganje za nastanek raka. Zdravila ne varujejo pred nastankom tumorjev, temveč ga celo spodbudijo, pravi Ritter.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.