Magazin > Lepota & telo
1283 ogledov

Vnet mehur? Potem tega ne jejte!

čokolada Shutterstock
Neustrezna prehrana zakisa telo, kar vodi v številne težave, tudi vnetje mehurja. Strokovnjakinja za prehrano Matea Tea Dereani zato svetuje uživanje predvsem rastlinske in polnozrnate hrane ter veliko surovega sadja in zelenjave.

Neprijetno pekoče vnetje mehurja, ki prizadene predvsem ženske in se, ko enkrat zbolite, rado pogosto ponavlja, lahko nastane tudi zaradi nepravilnih prehranjevalnih navad. Več raziskav je namreč že potrdilo, da lahko nekatere vrste hrane vzdražijo mehur, kar je pri občutljivejših ljudeh že dovolj za pojav vnetja, pri drugih pa hrana bistveno poveča tveganje zanj.

Močne začimbe

Na vrhu seznama prepovedanih so močne pekoče začimbe, kot so čili, kajenski poper in kari. Z njimi hrano raje začinite le občasno.

Kofein

Skodelica ali dve na dan najbrž ne bosta imeli nobenega negativnega učinka, več kofeina pa je za mehur že lahko težava. Ne pozabite, da je kofein tudi v veliko gaziranih pijačah in energijskih napitkih.

Alkoholne pijače

Tudi pretiravanje z alkoholom bo imelo negativne posledice za zdravje urinarnega trakta. Bodite zmerni.

Nasičene maščobe

Škodljive nasičene maščobe, ki jih najdemo v številnih prehranskih izdelkih, niso samo kalorične, temveč tudi obremenjujejo ledvice in mehur. Tudi mastno rdeče meso naj bo redko na mizi.

Sladkorji vseh vrst

Težave lahko povzroča pretiravanje tako z naravnimi kot umetnimi sladili. Posladek naj bo občasna pregreha.

Komentarjev 1
  • mph 09:29 25.marec 2013.

    Ne vem, kdo si je izmislil ta termin "zakisanost".