Magazin > Lepota & telo
26 ogledov

Vogue postavil nova pravila

manekenke Reuters
Modni svet in združenje manekenov želita svojim manekenom zagotoviti boljše delovne pogoje, zato sta spremenila nekaj pravil glede prehrane, delovnih ur, golote in starosti.

Potem ko je nekdanja urednica avstralske izdaje Voguea Kirstie Clements v novi knjigi razkrila nevarne metode, ki se jih poslužujejo manekenke, da bi se lahko spravile v dizajnerska oblačila, med drugim naj bi jedle robčke, da bi bile site, se je modna industrija odločila zaščititi svoje manekenke in manekene.

Združenje manekenov in revija Vogue sta tako podpisala pravilnik, v katerem v desetih točkah določata pogoje, ki se jih mora zagotoviti manekenom med snemanjem in sodelovanjem na modnih revijah.

Več časa za hrano, golota ni obvezna

Izpovedi manekenk, da so na snemanjih preživele 20 ur, da niso dobile niti sendviča ter da niso smele na stranišče, so spodbudile vodilne pri Vogueu, da v svojem pravilniku več prostora nameni prehrani in delovnemu času.

Delovni dan se sedaj omeji na deset ur, po petih urah dela pa se zagotovi premor, v katerem bo dovolj časa za osvežitev in obrok. Takšni odmori pa ne smejo biti krajši od 15 minut, so zapisali v pravilniku.

Pogosto se je dogajalo, da so manekenke šele na snemanju izvedele, da se bodo morale sleči, zaradi tega ena od točk v pravilniku navaja, da manekenkam ni treba pristati na to, če tega ni zapisano v pogodbi, ki so jo podpisale pred snemanjem.

Nihče ne sme manekenkam določati pogojev in ukrepov, ki bi bili nevarni ali bi bili zanje ponižujoči. Studii, kjer poteka snemanje, morajo biti pozimi dovolj ogreti, poleti pa dovolj hladni, piše Vogue.

"Mlada dekleta ne poznajo svojih pravic"

Med drugim je prepovedano snemanje z dekleti, mlajšimi od 16 let. "Revije ne bi smele delati s tako mladimi dekleti, prav tako je prepovedano delati z anoreksičnimi manekenkami. Modnim urednikom je prepovedano z obdelavo fotografij postarati 15-letne manekenke in tako zavajati bralce," je povedala nekdanja manekenka Sara Ziff, ki se bori za pravice svojih kolegic in je priznala, da je bila v svoji karieri tudi sama žrtev nehumanih razmer delodajalcev. "Mladim dekletom je hudo, ker ne poznajo svojih pravic in mislijo, da se morajo slikati gola, če se to od njih zahteva, zato jih je treba zaščititi," je še povedala Sara.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.