Magazin > Lepota & telo
198 ogledov

Vpliv vremena na zdravje

Žurnal24 main
Človek je del narave in narava vpliva nanj. Od nekdaj je znano, da spremembe vremena in vremenske muhe vplivajo na zdravje in razpoloženje.

Današnje vreme je bolj nestanovitno in bolj neugodno kot včasih in tudi veliko hitreje in močneje vpliva na naš organizem in zdravje. Še posebej je to izrazito pri starejših osebah in bolnikih.

Kaj vse vpliva na zdravje in tegobe?
Na zdravje vplivajo temperatura zraka, relativna vlažnost zraka, zračni pritisk, grmenje, padavine, megla, moč vetra, smer vetra, uv žarčenje …, pa tudi koncentracija prahu v zraku, koncentracija ogljikovega monoksida, kisika, raznih delcev, elektromagnetno sevanje, hrup ...

Simptomi, ki jih spodbudijo vremenske razmere
Pri osebah, ki so občutljive na vremenske spremembe, so simptomi individualni, vseeno pa so najpogostejši glavobol, vrtoglavica, nespečnost, zaspanost, nervoza, močnejši kašelj, povišana temperatura, depresivnost, povišan krvni pritisk, aritmija, bolečine v sklepih, alergije, razdražljivost, agresivnost …

Kronični bolniki najbolj trpijo
Najbolj izrazit je vpliv vremena pri kroničnih bolnikih, pri katerih se stanje poslabša, njihovi problemi pa običajno postanejo večji in akutni. To je najbolj značilno za srčne bolnike, astmatike, diabetike in revmatične bolnike. Zdravniki opozarjajo, da morajo ljudje, ki pred tem niso imeli izrazitih težav ob vremenskih spremembah, preveriti svoje zdravstveno stanje, če jih začnejo nenadoma zelo motiti. V takšnih primerih je verjetno, da so ''na pragu neke kronične bolezni'', čeprav se tega ne zavedajo. Dandanes naj bi nekatere vremenske nadloge sicer zaznavala precejšnja večina prebivalstva.

Nekaj nasvetov
Občutljive osebe bi morale spremljati biometeorološko napoved in ji prilagajati svoje aktivnosti. Ob ekstremnih temperaturah je treba prilagoditi oblačila, nekateri svetujejo tudi izmenično tuširanje s toplo in hladno vodo, da bi se organizem ob naglih vremenskih spremembah hitreje prilagodil neželenim vplivom. Najboljša preventiva pa sta ukvarjanje s fizičnimi aktivnostmi in zdrava ter redna prehrana. Meteoropatom lahko pomagajo tudi nekateri pripravki iz domače lekarne, bolečine v mišicah in sklepih pa bo precej omilila masaža.

Pri izrazito slabi napovedi naj se občutljive osebe izogibajo dolgemu gibanju na odprtem in naj v tem času odložijo težke in stresne naloge. Ni odveč niti jemanje določenih zdravil, ki ščitijo organizem pred prevelikim naporom, seveda pa je pred tem nujen posvet s strokovnjakom. Za kronične bolnike je še posebej važno, da med slabimi vremenskimi razmerami ne prenehajo z redno terapijo. Prav za vse pa je koristno, če se dovolj spočijemo in naspimo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.