Magazin > Lepota & telo
38 ogledov

Vprašajte vsaj petkrat

Motnje hranjenja so kronične, zato je tudi zdravljenje dolgotrajno. (Foto: Shutt Žurnal24 main
Ko opazite, da za motnjami hranjenja trpi vaš najbližji, ponudite pomoč.
Pristopajte počasi in po korakih, če ne se oseba prestraši in zaupanje je izgubljeno.
Karin Sernec, psihoterapevtka

Ljudje z bulimijo, anoreksijo in drugimi motnjami hranjenja potrebujejo pomoč, a veliko svojcev ne ve, kako jo ponuditi. "Vedno morate osebi najprej razložiti, kakšne vedenjske spremembe ste opazili (da ne jé tako kot prej, ne spi tako kot prej, se ne druži z istimi ljudmi ...), ji povedati, da jo imate radi in vas zato skrbi zanjo," pravi psihoterapevtka Karin Sernec. "Povejte, da se lahko obrne na vas, če želi pomoč." Evropska statistika kaže, da je treba to vprašanje v različnih situacijah ponoviti petkrat, preden oseba prizna, da ima res težavo.

Z otroki bodite iskreni. Otroci vam bodo o sebi razkrili toliko, kolikor jim o sebi razkrijete vi. "Od svojih otrok ne morete pričakovati stvari, ki jih vi ne počnete," pojasnjuje Sernečeva. "Dajte jim zgled in povejte tudi svoje intimne stvari (seveda prilagojeno starosti), pokažite jim vso paleto občutkov, saj jim s tem daste dovoljenje, da to izrazijo tudi oni!"

Najprej se pogovarjajte
"Drugi korak je, da si vzamete čas in se o tem pogovorite," svetuje Sernečeva. Vprašajte osebo, kako se ob takšnem ravnanju počuti in kaj pozitivnega ji to ravnanje prinaša. Šele čez nekaj časa predlagajte, da bi skupaj kaj počeli in bi ji lahko pomagali glede prehrane.

Ko ne gre več naprej
"Ko tudi oseba z motnjo hranjenja vidi, da se stvari ne premaknejo, predlagajte, da bi bilo dobro poiskati strokovno pomoč," pravi Sernečeva. "Pristopajte počasi in po korakih, ne smete vsega naenkrat, če ne se oseba prestraši in zaupanje je izgubljeno," poudarja. Edino uspešno zdravljenje za motnje hranjenja je psihoterapija, hitrih rešitev ni. Po svetovnih statistikah zdravljenje traja šest let, prav toliko kot traja, da oseba prvič poišče strokovno pomoč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.