Magazin > Lepota & telo
33 ogledov

Vročina bo naraščala

Najbolje se boste ohladili z vodo. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Zaradi visokih temperatur v Evropi vsako leto umre veliko ljudi.

Med večdnevnimi vročinskimi valovi se smrtnost poveča za od sedem do 33 odstotkov, je pokazala pravkar objavljena raziskava, ki jo je v devetih evropskih prestolnicah izvedla agencija Euroheat. To dokazuje, da Evropejci še niso pripravljeni na podnebne spremembe, ki prinašajo rekordno visoke temperature.

400 žrtev bodo po podatkih Euroheata vročinski valovi terjali leta 2030 v največjih evropskih mestih.

Vročina bo naraščala
Klimatologi predvidevajo, da bodo vročinski valovi že v naslednjih nekaj letih še pogostejši, daljši, prinašali pa bodo še višje temperature. Zato je pomembno, da se ljudje naučijo pravilnega vedenja ob skrajno visokih temperaturah, saj so lahko smrtno nevarne.

Na udaru starejši in otroci
Po podatkih omenjene raziskave vročina prizadene najprej starejše, med bolj ogroženimi pa so tudi otroci, ki se ne ozirajo na to, da jim je vroče, in zato ne posežejo po varovalnih ukrepih, če seveda za to ne poskrbijo starši.

Ohladite se z vodo
V vročini je naš največji zaveznik voda. Spijte je vsaj dva litra na dan, izogibajte pa se uživanju pijač, ki vsebujejo kofein, alkohol ali veliko sladkorja, saj povečajo odvajanje tekočine iz telesa, svetujejo na Inštitutu za varovanje zdravja RS. Ohladite se s kopelmi ali prhami, ob največji vročini pa počivajte doma ali v drugem ohlajenem prostoru.

Bodite pozorni na vrtoglavico

  • Vročinska izčrpanost

Znaki: prvo opozorilo, da se telo ne more več uspešno spopadati z visokimi temperaturami, je vrtoglavica. Spremljajo jo slabost, glavobol in nenadna
močna žeja.

Pomoč: čim prej se umaknite v hladnejše okolje ter si priskrbite vodo ali pijačo, ki vsebuje elektrolite (na primer športni napitek). Glavobol preženite s hladnimi obkladki in počivajte, dokler vam ni bolje.

  • Vročinska kap

Znaki: izčrpanosti in slabosti se pridružita bruhanje in zmedenost. Srčni utrip se poveča, zenice se zožajo, lahko se pojavijo tudi mišični krči in nezavest.

Pomoč: takoj pokličite zdravniško pomoč, saj je prizadeti v smrtni nevarnosti. Zaužitje napitkov z elektroliti je nujno. Telesno temperaturo boste najhitreje znižali, če ga namestite v hladno vodo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.