Magazin > Lepota & telo
22 ogledov

Vsak dan jih umre 12

Žurnal24 main
Predlog direktive. Skupni evropski standardi kakovosti in varnosti naj bi poenostavili darovanje organov.
60 tisoč bolnikov po oceni evropskega parlamenta čaka na presaditev. Od tega jih v povprečju vsak dan umre 12.

"V Sloveniji število ljudi, ki se odločijo darovati svoje organe, v zadnjih letih narašča, vendar je še vedno pod povprečjem Evropske unije, kjer se jih za darovanje odloči kar 18 na milijon prebivalcev," je ob sprejetju novih predpisov glede presaditve organov povedala evropska poslanka Tanja Fajon.

Usklajevanje zakonodaje

"Najpomembnejši so primeren organizacijski pristop v donorskih bolnišnicah, jasna nacionalna shema, mednarodna izmenjava ter primerno poučevanje širše javnosti," je povedala Danica Avsec, direktorica Slovenija - transplanta, in dodala, da bodo morali zakonodajo v Sloveniji, ki je sicer dobro pripravljena, v naslednjih treh letih uskladiti s sodobnimi zahtevami iz direktive.

Eurotransplant. Mednarodna transplantacijska mreža za izmenjavo organov med posameznimi transplantacijskimi centri sedmih držav, tudi Slovenije. Prednosti sodelovanja so, da lahko izmenjamo organe, ki jih sicer v določenem trenutku ne bi mogli uporabiti doma.

Primanjkljaj darovalcev
Ob trenutni zakonski ureditvi je število darovalcev manj kot en odstotek na prebivalca. "To gre deloma pripisati dejstvu, da gre pri opredelitvi za darovanje pravzaprav za soočanje z lastno smrtnostjo in minljivostjo življenja, drugi razlog pa je verjetno ta, da postopek opredelitve za darovanje pri hitrem ritmu vsakdana predstavlja dodatno birokratsko delo," meni Peter Požun, državni svetnik, ki je letos predlagal spremembo zakona, ki bi vse ljudi določil za potencialne darovalce. Vlada je predlog zavrnila.

Dovolj je, da ste zdravi
Darovalec lahko postane vsak, ki je starejši od 15 let in zdrav – nima infekcijskih oziroma virusnih bolezni (na primer virusa HIV, hepatitisa B in
C) oziroma nima obolenja, ki bi se lahko razširilo na prejemnika organov. Če želite postati darovalec, se oglasite v svojem zdravstvenem domu, na območni enoti rdečega križa, na Karitasu ali v nekaterih lekarnah. Izpolnili boste poseben obrazec in kmalu bo na vaši zdravstveni kartici zapisano, da ste darovalec.

Darovanja morajo biti prostovoljna in brezplačna, le tako lahko zagotovimo enakost pri dostopu do razpoložljivosti organov.
Tanja Fajon, evropska poslanka

Sezname prijavnih mest lahko najdete na spletni strani Slovenija-transplant.si, kjer so vam na voljo tudi vse preostale informacije o poteku darovanj in presaditve organov. Za prijavo med darovalce organov se lahko odločite tudi tisti, ki se bojite, da bi si kdaj premislili in ne bi želeli več biti darovalec. Pripravljenost na darovanje organov lahko namreč kadarkoli prekličete.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.