Magazin > Lepota & telo
85 ogledov

"Vsaka ženska naj ima rdečo obleko"

Lara Bohinc
1/13
www.larabohinc.com
Govorili smo z oblikovalko Laro Bohinc, katere kariera je zacvetela v Londonu. Njen nakit nosijo zvezdnice, kot sta Kate Moss in Cheryl Cole, a ji več pomeni, če ga vidi na navadnih ljudeh.

Lara Bohinc, ki že 16 let živi in ustvarja v britanski prestolnici, je zagotovo ena najuspešnejših Slovenk. Po nakitu, torbicah in čevljih je februarja na modni trg poslala še šale, ženske pa bodo pri njej kmalu lahko kupile tudi sončna očala. Z aprilom so vse Larine kreacije dostopnejše tudi Slovenkam, saj je njene izdelke zdaj mogoče kupiti tudi prek spleta.

 

Februarja ste lansirali kolekcijo šalov. Zakaj šali?

Vedno sem imela vizijo, da bi lansirala vse modne dodatke. Začelo se je z nakitom, potem smo nadaljevali s torbicami, denarnicami, pasovi, začeli smo oblikovati tudi čevlje, šali pa so spet nova kategorija. Nekoč nameravamo poslati na trg še sončna očala. Potem pa bomo počasi končali, saj bomo imeli pod svojim okriljem vse modne dodatke.

 

Žena britanskega premierja Davida Camerona je Michelle Obama podarila vašo zapestnico. Kako se počutite ob tem, da ameriška prva dama nosi vaš nakit?

Ali ga res nosi, ne vem (smeh). Sicer pa to dojemam kot veliko čast, saj je bilo to državno darilo.

 

Tudi pevka Cheryl Cole je nosila vašo verižico na šovu X Factor, že naslednji dan pa je bila v Harrodsu razprodana. Kaj vam pomeni takšna reklama?
Tukaj se malce pretirava. Cheryl Cole je res nosila mojo verižico in res je bila razprodana, ampak teh verižic so imeli na zalogi samo pet, tukaj ne gre za neke ogromne količine. Tudi sama sem opazila, da zvezde ne pripomorejo veliko k prodaji, to je zelo redko. Cheryl Cole je imela res vpliv.

Kaj pa Kate Moss, ki tudi nosi vaše kreacije?

Ja, Kate je nedavno nosila naš pas, ampak nisem opazila, da bi bil ravno razprodan. Problem je v tem, da ljudje ne vedo, da to, kar nosijo zvezde, pripada določeni znamki. Kate zraven ne nosi majice, na kateri piše "Pas je od Lare Bohinc". Ljudje morajo to že vedeti. Kadar zvezde nosijo naše izdelke, se nam pogosteje dogaja to, da izdelke kopirajo.

 

Imate v mislih kakšno zvezdnico, ki bi jo radi videli z vašo kreacijo?

To mi ni tako zelo pomembno. Ogromno znanih oseb ima svoje stiliste in običajno nimajo tako dobrega okusa, pa tudi časa ne, da bi si sami izbirali stvari, ki jih nosijo. Navadni ljudje pa sami izbirajo, kaj bodo nosili, zato mi to več pomeni.

 


 

Thandie Newton | Avtor: Flynet/www.larabohinc.com Flynet/www.larabohinc.com
Ste mogoče razmišljali o tem, da bi delali izdelke, ki bi bili cenovno dostopnejši?

Seveda. Moji izdelki so takšnega cenovnega razreda zato, ker pač toliko stane, da se na takšen način nekaj izdela. Cen si ne izmislimo kar sami, ampak jih natančno izračunamo. Izdelek sam narekuje ceno. Če pa bi želeli izdelovati izdelek nižjega cenovnega razreda, to pomeni, da bi moral biti popolnoma drugačen, drugačna bi bila tudi prodajna mreža. In to je čisto drug posel, kot da bi začenjala znova.

 

Zasledila sem, da so vaš nakit hoteli uporabiti za snemanje filma, a ste odklonili ...

Hoteli so si izposoditi nakit za dva meseca. Mi običajno posojamo za en teden, za kakšno snemanje ali fotografiranje, potem pa se to vrne in posodimo drugemu časopisu. Če bi jim torej posodili za toliko časa, bi veliko izgubili, saj si v tem času nakita ne bi mogel izposoditi noben modni časopis.

 

Velikokrat posojate modnim časopisom?

Ja, seveda. Drugače se moje kreacije sploh ne bi pojavljale v časopisih.

 

Lahko naštejete par imen?

Vogue, Elle, Glamour, Marie Claire, Grazia ...

 

Kako bi opisali žensko, ki nosi vaš nakit?

Ugotovila sem, da imamo zelo veliko različnih strank. Mlajše stranke, ki varčujejo, da si lahko kaj kupijo, potem imamo poslovne ženske, ki si same kupujejo nakit, in starejše ženske. Seveda pa so tu še moški, ki ženskam naš nakit poklanjajo za darilo.

 

Boste kdaj izdelovali tudi modne dodatke za moške?

Joj, zaenkrat ne (smeh). Mislim, da je bolje, da se osredotočimo samo na ženske in izpopolnimo vso svojo ponudbo dodatkov.

 

Kako to, da v Sloveniji še niste odprli svoje trgovine?
Zdaj smo ravno začeli s spletno prodajo na www.larabohinc.com, ki omogoča nakupe ženskam po vsem svetu. V Sloveniji in povsod po Evropi pa je dostava brezplačna.

 

Kako se vaši izdelki prodajajo v Sloveniji? (Naprodaj so v Galeriji Emporium, op. a.)

Dobro. V Sloveniji so najbolj prodajani kosi Design Classics, to so izdelki, ki so na voljo vse leto, niso sezonski in so vedno na zalogi. Najuspešnejši kosi so nakit, denarnice in torbe.

 

Kaj pa čevlji?

Čevlji so za zdaj še novost, vendar smo ugotovili, da ženske v Sloveniji ne nosijo prav visokih pet. Raje imajo nižje.

 

Sledite delu slovenskih modnih oblikovalcev?

Ne, žal ne. Kadar pridem v Ljubljano, ne sledim medijem, saj se posvetim družini in prijateljem.

 

Kako to, da v kampanje ne vključite slovenskih manekenk?

Manekenk ne izbiram po narodnosti (smeh). Izbiram jih na podlagi videza in tega, kako so primerne za določeno sezono. Najamemo jih iz agencij v Londonu.

 


 

princesa Victoria | Avtor: EPA/www.larabohinc.com EPA/www.larabohinc.com
Kateri vaš modni kos je najbolj prodajan?

Od nakita sta to ogrlica, ki se imenuje Lunar Eclipse Necklace, in zapestnica Solar Eclipse Bracelet. Pri torbicah je najbolj prodajana Lunar Clutch, pri čevljih pa so najbolj popularni Tatjana čevlji z visoko peto. Med šali je najpopularnejši tisti z leopardjim potiskom. Ne smem pozabiti še na pas Apollo Belt, ki ga je nosila Kate Moss.

 

Kakšne modne dodatke bomo nosili letos?

Modni bodo večji kosi s čistimi linijami in ne preveč vzorcev. Vrača se belo zlato, nosila se bosta platina in srebro. Pasovi so še vedno zelo močni, veliki, majhni, iz usnja, iz kovine ... Čevlji so še vedno visoki ... Drugače pa veliko bele barve in nevtralnih tonov.

 

Kaj mora o modi vedeti vsaka ženska?

Kaj ji pristaja. Največja napaka je, da hočeš nositi nekaj samo zato, ker je moderno, pa ti sploh ne pristoji. Se ne poda tvoji postavi, barvi las, stilu, očem ... to je najhujša napaka.

 

Katere modne kose bi morala imeti v omari?

Dobre čevlje z visoko peto, oprijeto krilo do kolen, pas, kakšno zanimivo belo srajco, črno jakno in rdečo obleko.

 

Kako bi opisali svoj stil?

Poln kontrastov. Rada združujem kose, ki so videti, kot da greš zvečer ven, materiali pa so čisto enostavni, za čez dan.

 

Brez katerega modnega kosa ne morete in zakaj?

Največkrat nosim pas. Ker se mi zdi, da pas takoj naredi obliko, tudi če nosiš najbolj navaden kos. Pas pa res naredi obleko.

 

Ste že v mladosti verjeli, da vam bo uspelo, da boste delali v tem poslu?

Ja, vedno sem si želela oblikovati. Že kot otrok sem zmeraj nekaj ustvarjala in risala, ampak dolgo nisem vedela, kam bi usmerila to svojo ustvarjalnost.

 

Kaj svetujete mladim, ki želijo po isti poti?

Veliko moraš kreirati, samo v tem je ključ. Kadar veliko oblikuješ, se tudi največ naučiš in najdeš svoj stil.

 

Kako združujete zasebno življenje, materinstvo in kariero?

Težko (smeh). Vse poskušam narediti in vedno zmanjka časa. Zdaj imam novo pravilo, da med vikendi ne delam več.

 

Kakšni so vaši poslovni cilji?

Naš cilj za naprej je, da bi se začeli širiti. Da bomo imeli več trgovin, pa ne samo trgovin, ampak tudi več kotičkov v veleblagovnicah.