Magazin > Lepota & telo
44 ogledov

Vse maščobe ne redijo enako

Če ga jeste, se pripravite na ''obročke''. Žurnal24 main
Različne maščobe imajo lahko podobno kalorično vrednost, pa vendar si boste po uživanju enih nabrali več ''neprijetne zaloge'' kot pri uživanju drugih.
Do 30 odstotkov večji obseg
Tisti, ki vsak dan uživajo hrano, bogato s transmaščobnimi kislinami, imajo za 30 odstotkov večji obseg pasu kot tisti, ki zaužijejo podobno količino kalorij iz živil, ki vsebujejo drugačne maščobe.

Vse maščobe naj bi redile enako
Da so transmaščobne kisline škodljive, je veljalo že prej, saj dvigujejo raven slabega holesterola, toda ko gre za debelost, je do tega novega spoznanja veljalo, da imajo vse maščobe enak vpliv na povečanje telesne teže (zaradi enake kalorične vrednosti).

Ni res!

Nova študija pa je pokazala, da transmaščobne kisline bolj prispevajo k debelosti kot druge maščobe. In kako sploh nastanejo? Pri dodajanju vodika olju, s čimer povečujejo njegovo trajnost in gostoto, zato takšna olja na veliko uporabljajo v živilski industriji, zlasti pri živilih, ocvrtih v globokem olju.

Saj veste – čim manj tega ... © iStockPhoto

 
''Testni zajčki'' tokrat opice
Poskus so opravili na opicah, ki so jih razdelili v dve skupini. Prvo skupino so hranili s hrano, v kateri je bilo osem odstotkov hidrogeniziranega sojinega olja (to bi pri človeški prehrani ustrezalo enemu sirovemu bureku in porciji pomfrita na dan). Drugo skupino opic pa so hranili s hrano, v kateri je bil enak odstotek maščob, le da z drugačno kemično sestavo. Po šestih letih so opicam pregledali ožilje: tiste, ki so jih hranili s transmaščobnimi kislinami, so pridobile sedem odstotkov teže, medtem ko se je druga skupina opic zredila le za dva odstotka. Opice iz prve skupine so imele za tretjino več maščobnih oblog kot opice iz druge skupine.

Nevarnost za sladkorno bolezen

Omenjena raziskava daje misliti ljudem, ki uživajo veliko transmaščobnih kislin, kar bržkone prispeva k razvoju sladkorne bolezni in pridobivanju teže, čeprav je res, da je težko ločiti učinke transmaščobnih kislin od učinkov drugih živil.

Ukrepi že sprejeti

Transmaščobne kisline so na primer v Nemčiji že izločili iz procesa predelovanja živil. Za to so se odločila tudi številna ameriška podjetja, ki jim je FDA naložila obvezno navedbo transmaščobnih kislin na seznamu sestavin. Kljub temu so te kisline marsikje (žal) še vedno široko zastopane, še posebej to velja za hitro prehrano.

Kaj si je treba zapomniti?
  • Vedno je treba upoštevati vrsto maščobe oziroma maščobne kisline in ne samo deleža skupnih maščob.
  • Med rastlinskimi maščobami so primerna olja, predvsem olivno in repično, ki vsebujeta največji delež enkrat nenasičenih maščobnih kislin.
  • Pri drugih oljih, ki vsebujejo veliko nenasičenih in esencialnih maščobnih kislin, ki hitro oksidirajo, je treba paziti, da se uživajo surova oziroma ne presežejo temperature 120 stopinj Celzija.
  • Ko izbirate margarino, pazite, da izberete tako, ki ima najbolj ugodno maščobno kislinsko sestavo (je najbolj podobna sestavi olivnega olja). Priporočljive so takšne z več nenasičenimi maščobnimi kislinami, ki so tudi mehkejše. Sodobnejše metode proizvodnje margarine vključujejo postopke, ki zmanjšajo ali preprečijo nastanek transmaščobnih kislin. Načeloma velja pravilo – trša kot je margarina, več transmaščobnih kislin vsebuje.
  • In jasno – izogibajte se prepogostemu uživanju ocvrtih živil, čipsa, ocvrtega krompirčka, pokovke in hitre hrane!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.