Magazin > Lepota & telo
296 ogledov

Z artičokami nad povišan holesterol

Artičoke so v zdravilne namene začeli uporabljati šele v dvajsetem stoletju. Žurnal24 main
Artičoka velja za poslastico in dober vir folne kisline in kalija. Znižuje raven holesterola, pospešuje delovanje žolča, blagodejno vpliva pri žolčnih kamnih in lajša prebavne motnje.

Strokovnjaki komplementarne medicine so prepričani, da ima artičoka zdravilno moč. Preučevali so njene izvlečke, še posebno sestavino cinarin, ki jo vsebujejo užitni spodnji deli listov. Ugotovili so, da cinarin in sorodne sestavine v artičoki uravnavajo raven holesterola, izboljšujejo delovanje jeter, pospešujejo delovanje žolča, spodbujajo njegov pretok in trajno blagodejno vplivajo pri žolčnih kamnih. Raziskave potrjujejo, da izvlečki artičok znižujejo holesterol in imajo zato pomembno vlogo pri preprečevanju ateroskleroze in žilnih bolezni.

Najbolj zdravi so sveži ali posušeni listi
Aritičoke so vir ogljikovega hidrata inulina, vsebujejo grenčično snov kinarin, beljakovine, mineralne, protivitamin A in vitamin B. Za zdravilno uporabo so najprimernejši spodnji zeleni listi, medtem ko je vsebnost učinkovin v cvetnih glavicah zanemarljiva. Liste artičok nabirajo pred začetkom cvetenja, ko je vsebnost zdravilnih sestavin največja. Strokovnjaki predvidevajo, da so za zdravilne učinke poleg cinarina odgovorni tudi derivati kafeoilkininske kisline in flavonoidov luteolinglikozidov, vendar dosedanji podatki še ne dopuščajo dokončnih sklepov.

Z lističi artičok nad prebavne težave
Artičoke lajšajo prebavne težave, predvsem tiste, ki so posledica motenj v izločanju žolča. Te motnje se kažejo kot občutek napetosti, slabosti, napenjanja, bolečine v zgornjem delu trebuha in pomanjkanje teka. Zanje je značilno, da pogosto nastopijo po obroku, bogatem z maščobami.

Artičoke kot dodatek k prehrani
Tudi iz artičok delajo številne pripravke, največkrat v obliki kapsul ali tekočih izvlečkov, bolj znanih kot prehranska dopolnila. Poleg tega so listi artičok lahko tudi sestavina v kombiniranih zdravilih rastlinskega izvora, lahko pa jih dobite tudi v obliki čaja, primernega za odvajanje žolča ali zniževanje holesterola.

Mala poslastica

Artičoke spadajo med kulinarične dobrote, včasih pa so si jih zaradi njihove dragocenosti lahko privoščili le premožnejši. Danes lahko artičoke kupite v vseh bolje založenih prodajalnah. Če se odločite za nakup svežih, izberite nepoškodovane, čvrste in brez rjavih listov. Bolj pogosto se uživajo vložene artičoke, ki jih lahko pripravite v solati, kot prilogo mesnim jedem ali pa jih potresete po pici.

Bodite previdni
Tudi z artičokami ne smete pretiravati. Še posebej previdni morajo biti tisti, ki imajo težave z zaprtjem žolča, saj artičoke vplivajo na njegovo izločanje. Bolniki z žolčnimi kamni pa jih lahko uporabljajo le po posvetu z zdravnikom, saj lahko povzročijo močne bolečine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.