Magazin > Lepota & telo
39 ogledov

Z beljakovinskimi napitki ne hujšajte

beljakovinski napitek Shutterstock
V želji po čim hitrejšem izgubljanju teže ali preoblikovanju postave veliko ljudi poseže po beljakovinskih napitkih, namenjenih hujšanju.

Nekaj naključno izbranih napitkov smo v oceno ponudili živilskemu tehnologu in strokovnjaku za prehrano Matjažu Kološi, ki nas je opozoril na to, da takim izdelkom ne gre zaupati na slepo, saj se lahko med sestavinami skriva kar nekaj zelo vprašljivih oziroma zdravju potencialno škodljivih snovi. "Zmotilo me je tudi priporočilo prvega proizvajalca, naj uporabniki s pripravkom zamenjajo kar dva dnevna obroka, kar je preveč," pravi strokovnjak.

Glikemični indeks ni vse

Eden od glavnih podatkov pri izbiri beljakovinskega napitka je glikemični indeks, toda bodite pozorni, saj je ta lahko nizek zaradi uporabe škodljivih umetnih sladil, na primer sukraloze. "Nekatere študije opozarjajo na številne zdravstvene posledice uživanja sukraloze, kar so dokazali s poskusi na živalih. Raziskave v tujini so pri nekaterih proteinskih napitkih pokazale prisotnost težkih kovin," dodaja Kološa.

Sintetični vitamini

Težave lahko povzročajo tudi druge umetno pridobljene snovi, kot so sintetični vitamini, zato pozorno preverite sestavine na nalepki. "Pri sintetičnih vitaminih in mineralih je lahko zelo sporen način pridobivanja – če bi ga zares poznali, bi se nekaterih izognili od daleč (pridobivajo jih s pomočjo škodljivih kemičnih snovi, vsebujejo nafto, stranske živalske proizvode, razne odpadke in drugo). Vprašljiva je tudi njihova učinkovitost, saj nekateri viri trdijo, da celo onemogočajo delovanje naravnim vitaminom."

Komentarjev 1
  • sash77 15:06 20.april 2014.

    Beljakovinski napitki so namenjeni pridobivanju mišične mase ne pa hujšanju in niso namenjeni zamenjavi obrokom. Res pa je, da več mišic pokuri več kalorij in s pravilnim treningom lahko potem bolj zdravo znižamo odstotek telesne maščobe.