Magazin > Lepota & telo
14 ogledov

Z eko telo dobi več

Kupujte in jejte pametno! (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Ekološka prehrana naj bi bila za okoli 30 odstotkov bogatejša s hranili.

"Že od nekdaj jemo ekološko hrano v čim večji meri,"  pravi igralka Alenka Tetičkovič, njena hčerka pa hodi tudi v ekovrtec. "Ekološka živila so v primerjavi z navadnimi za 30 odstotkov bogatejša s hranilnimi snovmi," ocenjuje nutricionistka Mojca Cepuš. Pri posameznih živilih se pojavljajo večja ali manjša odstopanja, pojasni; pri vitaminu C je razlika na primer tudi do 60-odstotna.

Siromašna hrana redi
Zaradi razlik v količini mineralov in vitaminov je lahko telo prikrajšano za hranilne snovi, posledično pa se utegnejo pojaviti težave pri funkcijah, za katere je posamezna hranilna snov odgovorna, razloži sogovornica. "Posledica je lahko tudi debelost, saj če telo ne dobi dovolj snovi, ki jih potrebuje, zahteva še več," nadaljuje. Če jeste zelo zdravo hrano, veliko sadja, zelenjave, veliko surovega, ne boste pojedli toliko, kolikor bi pojedli s pusto hrano, kot so čokolada ali piškoti, ki ne vsebujejo veliko hranilnih snovi. Telo, dodaja Cepuševa, skrbno šteje, kaj vse dobi glede na svoje potrebe.

Organsko ni biološko!

V Sloveniji so lahko na ekoloških živilih oznake ekološki, eko ali bio, označevanje ekoloških živil z izrazom organsko pa pri nas ni dovoljeno, opozarjajo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. "Oznake ekološki, eko in bio imajo enak pomen in se nanašajo na ekološko pridelavo v skladu z evropskimi predpisi, ki urejajo področje ekološkega kmetovanja," pristavljajo.

Nekatere države Evropske unije uporabljajo izraz ekološko, druge biološko, spet tretje pa organsko kmetovanje – toda uporaba teh oznak brez certifikata in zaščitnega znaka oziroma evropskega logotipa se šteje za zavajanje potrošnikov.

Novo kmetijstvo je miroljubno

  • Brez gnojil. Miroljubno kmetijstvo izhaja iz Nemčije in pomeni kmetijstvo brez množične živinoreje, brez gnojenja z gnojem ali gnojnico in brez kemije.
  • Alergiki. Pri nas imamo osem kmetij, pravi Stanko Valpatič, ki se ukvarja z miroljubnim kmetijstvom. Kot pove, se nanje obrača veliko ljudi z alergijami, saj lahko jedo le nekatere proizvode.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.