Danes poznamo nešteto sort grozdja, ki velja za lahko in okusno živilo. Uživamo ga lahko kot
posladek za osvežitev in malico, ali ko okrevamo po bolezni. Zavedati pa se moramo, da se najboljše
od grozdja skriva v lupini in pečkah, zato je sadje bolj zdravo kot uživanje grozdnega soka.
Grozdje vsebuje dragocene sestavine, kot je grozdni sladkor, ki hitro preide v kri in daje
energijo, minerale (kalcij, kalij, fosfor), beljakovine, aromatične substance, vitamine skupine B
in vitamin C (vendar le eno dvajsetino vitamina C, ki ga najdemo v kiviju). Hranilna vrednost: 100
gramov grozdja vsebuje okoli 60 kalorij.
Minerali v grozdju predstavljajo pomembne sestavine za možgane, zobovje in kosti. Grozdje
poleg tega spodbuja pretok tekočin skozi ledvice, mehur in sečevode, pospešuje delovanje črevesja
in je učinkovito proti kopičenju sečne kisline, putiki, arteriosklerozi … Deluje čistilno, zaradi
česar je pogosto na krožniku ob dietah. Žvečenje semen sprošča snovi, ki vplivajo na zmanjševanje
holesterola. Ohranja gibljivost sklepov in zavira razvoj kariesa. Grozdna lupina je bogata z
balastnimi snovmi, zato izboljšuje prebavo. Uživanje grozdja izboljšuje pretok krvi, povečuje
kapaciteto srca in zmanjšuje obseg uničenega tkiva po srčni kapi. Izvleček iz listov trte rdečega
grozdja krepi vene.
Temno grozdje je bolj zdravo
Rdeče in črno grozdje se razlikujeta od belega. Vsebujeta veliko bioflavonoidov,
antioksidantov, ki nevtralizirajo proste radikale in tako varujejo telo pred rakom in boleznimi
srca in ožilja. Prehransko najučinkovitejše so rdeče sorte grozdja s čim temnejšo lupino, ki
vsebujejo največ flavonoidov, to so predvsem barbera, refošk, merlot, modra frankinja, jurka in
izabela. Namizno grozdje je sicer prijetno aromatično in sladko, vendar prehransko šibkejše in med
pridelavo intenzivno škropljeno. Še opozorilo: Polifenoli in tanini, ki jih vsebuje temno grozdje,
pri občutljivih posameznikih povzročajo migrene.
Grozdje v prehrani uporabljamo v različnih oblikah, predvsem presno in kot sestavino sadnih
solat, nadev za torte in dekoracijo različnih plošč. Lahko uporabljamo tudi toplotno obdelano
grozdje, suho (rozine) in seveda grozdje, predelano v vino in vinski kis (za prelive, marinade in
omake). Še beseda o rozinah: rozine so grozdne jagode, ki so izgubile vodo, ne pa tudi hranilnih
snovi. Sultanine so rozine iz svetlega grozdja, temnejše, večje rozine, pa imenujemo korinte.
Grozdje hit kozmetične industrije
Grozdje je v zadnjih letih tudi zelo priljubljeno v kozmetični industriji, saj v nekaterih
welnesscentrih ponujajo terapije z vinom in grozdjem, ki pospešujejo prekrvavitev, produkcijo
kolagena in iz vezivnega tkiva odstranjujejo nečistočo, zaradi česar je koža čvrsta, sijoča in
napeta. Vinoterapija pomaga pri odstranjevanju pigmentnih madežev, ki so posledica pretiranega
sončenja, hormonskega delovanja in prehitrega staranja. Izvlečki iz grozdja se zato uporabljajo v
kremah za obraz, maskah in pilingih.
Grozdje dobro operite
Grozdje je treba pred uživanjem tudi dobro oprati zaradi umazanije, plesni, kvasovk,
onesnaženosti zraka in ostankov pesticidov. Oprano grozdje morate pojesti v enem dnevu. Grozdje se
hitro kvari in na sobni temperaturi fermentira, zato ga je bolje hraniti v hladilniku, kjer ga
lahko pri temperaturi štiri stopinje Celzija hranite do dva tedna. Ko ga kupujete, izbirajte
zrele, nepoškodovane jagode, ki se trdno držijo pecljev, seveda pa najbolj tekne pravkar utrgano.
771
ogledov
Z grozdjem ste lepši in bolj zdravi
Grozdje spada med najstarejše vrste sadja, ki jih je začel gojiti človek. Kako tudi ne, ko ga začnemo zobati, se je težko ustaviti.