Magazin > Lepota & telo
69 ogledov

Z iglo nad bolečino

Zdravniki odsvetujejo pogosto nošenje čevljev s peto, višjo od treh centimetrov. Žurnal24 main
Hoja v visokih petkah ni vedno brez posledic. A nov poseg omili bolečino zaradi nošenja petk.

Kozmetični poseg, ki zmanjšuje bolečine v stopalih, nastale zaradi nošenja čevljev z visoko peto, prihaja iz britanskega podjetja Transform Cosmetic Surgery Group. "Ženske se preprosto ne želijo odreči občutku, da so višje in vitkejše," pravi vodja družbe Gwen Davis, "zato se ne želijo odpovedati visokim petam." Toda te s seboj prinašajo mnogovrstne nevšečnosti.

Petke povzročajo bolečino
Stopala začnejo boleti, če so v prisiljenem položaju, bolečine pa se pojavijo predvsem tam, kjer je tanko podkožje. Kost tedaj namreč neposredno pritiska na kožo, posledice pa so lahko ne samo bolečine, temveč tudi otiščanci. Če so čevlji z visoko peto pogosto na našem urniku, se nam lahko spremeni oblika stopal ter poškodujejo mehka tkiva, predvsem tetive, živci in mišice. Visoke pete poleg tega slabo vplivajo na prekrvavitev stopal.

Veliko smiselneje je najti primerno obutev kot pa na podplate nanašati umetne pripravke. Učinkovitih naravnih rešitev za take težave je veliko.
Matic Fabjan, specialist plastične kirurgije
Rešitev je preprosta
Težave, ki smo si jih nakopali s takim ravnanjem, pa lahko odpravi razmeroma preprost postopek, pove specialist plastične kirurgije Matic Fabjan. V tiste predele, ki so pri nošenju obuval izpostavljeni največjemu pritisku, se lahko injicira posebna snov.

V uporabi že dolgo
Podobne snovi se že leta uporabljajo tudi pri operacijskem glajenju gub in povečavi ustnic, torej na obrazu, vendar se taki posegi v Sloveniji še ne izvajajo. Po Fabjanovih besedah moda kozmetičnih operacij v Slovenijo namreč prihaja z eno-, dveletno zamudo.

Uspešnica v Veliki Britaniji
Vbrizgavanje dermalnega polnila v stopala pa je pri Britankah, kot kaže, precej znano. Zadnje leto so pri Transform Cosmetic Surgery Group namreč opazili kar 49-odstotno povečanje povpraševanja po tem posegu.

Zdravniki proti nošenju pet
"Takšen kozmetični poseg je samo še en primer uklanjanja željam pacientov na račun zdravja, ki bi ga moral kot zdravnik varovati," o tem meni dr. Matej Valentinčič in opozarja, da lahko čevlji s peto, višjo od štirih centimetrov, povzročijo kronične bolečine v kolenu in hrbtu ter artritis. "Če se s posegom povečuje vzdržljivost žensk pri hoji v čevljih z visoko peto, to obenem pomeni, da je več tudi težav, ki jih nošenje takih čevljev povzroča," dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.